Home

Achtergrond 175 x bekeken

Poolse agenten langer in Nederland aan het werk'

Er bestaat een kans dat Poolse agenten voor langere tijd in Nederland aan de slag gaan. De afgelopen drie jaar werkten acht Poolse agenten korte tijd als stagiair bij het korps Hollands Midden, op een kantoor in de Bollenstreek.

De stages die Poolse agenten de laatste jaren bij politiekorps Hollands Midden lopen zijn zo succesvol, dat er vanuit verschillende korpsen stemmen opgaan om de Polen voor een periode van twee jaar aan te stellen.

Dat zegt commissaris Nico van Ooik, coördinator internationale betrekkingen van Hollands Midden.

De agenten liepen met hun Nederlandse collega’s mee en gaven advies, als er interactie was met Poolse arbeiders. Door de vele werknemers uit Polen die in de Bollenstreek werken, kwamen zij volgens Van Ooik als geroepen.

”De Poolse agenten slaan een brug tussen de Poolse werknemers, de politie en de verschillende instanties”, zegt de commissaris. ”Het is niet zo dat zij alleen maar als tolk optreden. Zij luisteren mee, vertellen over de Poolse context en geven advies”.

Als het aan Van Ooik ligt, worden de Polen voor een periode van twee jaar aangesteld in Nederland. Het plan wordt volgens hem gedeeld door de internationale coördinatoren van vier politiekorpsen. Allereerst moet er worden gewerkt aan de ondertekening van een internationaal verdrag, dat deze arbeid toelaat. Op welke termijn dit mogelijk is, kan Van Ooik niet zeggen.

”We moeten de plannen nog aan de korpschefs voorleggen. Er zit natuurlijk ook een financieel kantje aan de zaak, wat dat betreft hoop ik nog op politieke steun”, aldus Van Ooik. Hij vindt dat er weinig aandacht is vanuit de politiek voor de Poolse arbeiders. ”Economisch gezien profiteert ons land enorm van de goedkope arbeidkrachten. Maar de politiek heeft weinig oog voor wantoestanden in deze groep. De politie moet al het vuile werk opknappen.”

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.