Home

Achtergrond 190 x bekeken

Polen krijgen niet vaak onderbetaald

De onderbetaling van Poolse werknemers bij land- en tuinbouwbedrijven en bij bedrijven in de bouw valt mee.

Dit concludeert de Arbeidsinspectie na drie maanden 644 bedrijven gecontroleerd te hebben op betaling van het minimumloon.

De eerste drie maanden van het jaar controleerde de Arbeidsinspectie 644 bedrijven op de naleving van de Wet minimumloon. Daarbij werden 202 bedrijven in de bouw gecontroleerd en 442 bedrijven in de land- en tuinbouw. In het totaal werd er 5111 werknemers gecontroleerd op betaling van het minimumloon, daarvan waren er 1720 Poolse werknemers, 56 Bulgaarse werknemers, 5 Roemeense werknemers en 83 werknemers uit de overige MOE-landen. Van het totaal aantal gecontroleerde werknemers werden er slechts 37 onderbetaald, daarvan hadden 31 werknemers de Poolse nationaliteit. "Het percentage werknemers dat werd onderbetaald in het onderzoek, komt dus uit op 0,7 procent. Dat is niet veel", aldus een woordvoerder van de arbeidsinspectie.

Donner kondigde vorig jaar toen de grenzen open gingen, extra controles aan op onderbetaling van onder andere Poolse werknemers. Drie maanden lang werd er door de Arbeidsinspectie in een speciaal project uitsluitend hierop gecontroleerd. De goede uitkomsten van het onderzoek geven geen aanleiding maatregelen te nemen. Wel zal de Arbeidsinspectie de onderbetaling meenemen in de reguliere controles op illegale arbeid, aldus de Arbeidsinspectie.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.