Home

Achtergrond 155 x bekeken

Poetin creëert nieuw machtsorgaan

De Russische premier Vladimir Poetin, tot voor kort nog president, heeft een nieuw uitvoerend overheidsorgaan opgericht die volgens hem de regering beter zal laten functioneren.

Dat meldden de Russische media vandaag.

"Het is duidelijk dat regeringsoverleg vaak inefficiënt en bureaucratisch is. Een nieuw wekelijks overleg zal onze efficiëntie vooruithelpen en de actuele problemen op de agenda zetten'', aldus Poetin.

Het nieuwe overheidsorgaan, het presidium, zal bestaan uit zeven van Poetins vicepremiers, onder wie de voormalige vicepresident Viktor Zoebkov, en zeven ministers uit het kabinet van president Medvedev. Het presidium doet erg denken aan de wekelijkse vergaderingen van Poetin met zijn kernkabinet in zijn tijd als president.

Analisten zien de stap vooral als een signaal dat Poetin voorlopig de macht niet uit handen geeft. De voormalige premier en oppositiepoliticus Michael Kasjanov liet in Brussel weten dat de term 'presidium' hem erg deed denken aan de tijden van de Sovjet-Unie. Het 'Presidium van de Opperste Sovjet' nam toen de belangrijkste beslissingen binnen de Communistische Partij.

Volgens Russische media nemen onder anderen de minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, en de minister van Defensie, Anatoly Serdjoekov, zitting in het presidium. Ook de ministers van Binnenlandse Zaken, Regionale Ontwikkeling, Gezondheidszorg, Landbouw en Economie krijgen een plaats in het nieuwe kernkabinet van Poetin. Opvallend is dat de ministers van Energie en Handel niet deelnemen aan de wekelijkse ontmoetingen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.