Home

Achtergrond

Pessimisme over start seizoen fijne tomaten

De seizoensstart voor telers van cocktailtomaten en fijne trostomaten is uiterst slecht.

Dat melden betrokken handelspartijen. Vooral voor cocktailtomaten is dat dit seizoen niet meer in te halen, zegt een verkoopverantwoordelijke bij een Nederlandse afzetpartij.

Zelfs in vergelijking met vorig jaar zijn de prijzen van deze start slecht. Dit terwijl er minder aanvoer was in de maand mei. ”Vorig jaar was de hausse vroeger door een andere zetting. Nu verwachten we meer aanvoer in juni. De slechte prijzen van deze seizoensstart worden niet meer goed gemaakt”, weet een verkoopmanager uit Bleiswijk. ”Vorige week werden prijzen van 50 cent per kilo cocktails behaald. In de aanloop naar Pinksteren is de prijs iets opgelopen, maar voor volgende week wordt opnieuw prijsdruk verwacht.”

Als reden voor de slechte seizoensstart noemt de verkoopmanager het grote Europese aanbod en de uitbreiding in Nederland. ”Er is veel te veel in Spanje, Sicilië en Nederland.” Ook mist de markt een bodem zoals bij de losse tomaten. Oost-Europese kopers zijn koopjesjagers en houden de prijs zo op de been. Bij de fijnere segmenten is dat niet het geval.

De slechte prijsontwikkeling bij cocktail en fijne trostomaten wordt deels gevolgd in de specialtiesmarkt, laat The Greenery weten. ”Als de prijs voor gangbare rassen zakt, volgen de specialties meestal ook na enige tijd. Dat is niet bij elk ras het geval.” Dat de cocktailtomatentelers nu aan een verloren seizoen begonnen zijn, vindt de woordvoerder nog te vroeg om te stellen.

De handelspartijen noemen de versnipperde afzet in Nederland niet als reden. Telers zien dat wel als belangrijke oorzaak van de prijsdruk. Het gaat bij de grote afzetpartijen vooral om de orders en niet om de prijs. Ze kunnen het zich niet veroorloven een order te missen, stellen Nederlandse telers.

Of registreer je om te kunnen reageren.