Home

Achtergrond 188 x bekeken

PVV wil snel begin fokprogramma TSE-resistentie

Het Productschap Vee en Vlees (PVV) heeft voor schapenfokkerijen een aanvraagformulier ontwikkeld voor een erkenning van het vrijwillige fokprogramma voor TSE-resistente rammen.

De Europese Commissie vindt het inzetten van deze rammen wenselijk, maar kan dat niet verplichten. Het PVV schept in opdracht van het ministerie van landbouw kaders voor vrijwillige fokprogramma’s, zodat fokkerijen zelf kunnen bepalen of zij willen fokken op TSE-ongevoeligheid.

Het PVV heeft de medebewindsopdracht voor het opzetten van een vrijwillig fokprogramma voor TSE-ongevoeligheid nog niet gekregen van het ministerie van landbouw. Ook is de voorhangtermijn voor het fokkerijprogramma nog niet verstreken. Desondanks wil het PVV-bestuur het aanvraagformulier voor het fokprogramma zo snel mogelijk ter beschikking stellen van de schapenhouders.

Het fokseizoen gaat binnenkort weer beginnen. Hoe verder het dekseizoen is verlopen, hoe meer schapenhouders hun fokdieren al geselecteerd hebben. Zij lopen daardoor een deel van de bijdrage van 50 procent van de door het laboratorium in rekening gebrachte kosten voor de genotyperingstest met een maximum van 10 euro per test mis. Voor 2008 geldt een subsidieplafond van 100.000 euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.