Home

Achtergrond 189 x bekeken

PPO ontwikkelt nieuwe spuitmachine

Het onderzoeksinstituut PPO heeft een prototype ontwikkeld van een spuitmachine dat het middelengebruik verlaagt.

Het protype is vanmiddag voor het eerst gedemonstreerd op de PPO-vestiging in Lisse.

Het prototype heeft twee nieuwe spuittechnieken, weed-it en de green seeker. Bij het weed-it systeem zorgt een sensor dat er alleen middel wordt gespoten als er een plant staat. De green seeker meet de bladmassa in het gewas en past daar de dosering op aan.

Het weed-it systeem wordt al gebruikt door gemeenten voor het bespuiten van verharde oppervlakten, zegt PPO-projectleider Arie van der Lans, die het onderzoek doet samen met PRI-onderzoeker Jan van de Zande. "Ook bij het bespuiten vóór opkomst van een gewas of tussen de rijen wil je alleen dààr spuiten waar een onkruidplant staat. Dit bespaart veel gewasbeschermingsmiddel."

De green seeker past de dosering aan aan de bladmassa, bijvoorbeeld bij een schimmelbestrijding. Van der Lans: "Handmatig onderzoek toont aan dat je zo 25 procent middel kunt besparen zonder opbrengstverlies. Verder onderzoek is nodig voor beide systemen praktijkrijp zijn."

Of registreer je om te kunnen reageren.