Home

Achtergrond 331 x bekeken 9 reacties

Overijssel wikt en weegt over megastallen

De actievoerders die gisteravond in groten getale de vergadering van Provinciale Staten van Overijssel bijwoonden, moeten nog even geduld hebben. Om middernacht werden de beraadslagingen over de komst van megavarkensstallen gestaakt.

De actiegroepen hebben de komst van grote varkensbedrijven naar Salland en Twente op de statenagenda gekregen door middel van een burgerinitiatief, de eerste ooit in Overijssel. De partijen zijn nog niet toegekomen aan het innemen van een definitief standpunt. Mede door de inbreng van elf insprekers liep de vergadering fors uit.

Jan Veldhuis, woordvoerder namens Burgerinitiatief Log's Weg, vond dat varkensbedrijven met vele duizenden dieren niet thuis horen in het kleinschalige cultuurlandschap van Overijssel. "Een varkensfabriek die desgewenst op afstand bestuurd kan worden, hoort thuis op een industrieterrein.'' De bewoners van het platteland vrezen ook verkeersonveilige situaties en overlast door stank.

PvdA, SGP, SP en ChristenUnie leken gehoor te geven aan de oproep iets te doen aan de mogelijke bouw van megastallen. Het CDA, met 17 zetels verreweg de grootste partij, meent dat niet de provincie maar de gemeenten aan zet zijn.

Inzet van de actievoerders is de verdwijning van de Landbouw Ontwikkelingsgebieden (LOG's). Deze zijn tijdens de reconstructie van het landelijk gebied aangewezen voor de ontwikkeling van intensieve veehouderijen die elders in de knel zijn gekomen. Gedeputeerde Piet Jansen was duidelijk. "Tornen aan de LOG's betekent dat de hele reconstructie opnieuw moet. Mijn voorstel is om daar niet aan te beginnen.''

Volgens Milieudefensie zijn er in Overijssel alleen al twaalf aanmeldingen gedaan van mogelijke megavarkensstallen. "In totaal gaat het dan om 180.000 varkens en 380.000 kuikens'', aldus woordvoerder René Houkema. Op 21 mei neemt Provinciale Staten uiteindelijk een besluit.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Kalf

  Goed stuk! Heel helder, op naar de volgende vergadering
  MVG een bezwaarmaker

 • no-profile-image

  Friend

  Ik ben geschrokken van de uitspraken van de gedeputeerde, van de 2000 intensieve veehouderij bedrijven mn. varkenshouderijbedrijven blijven er op korte termijn tussen de 200 en 400 bedrijven over. Wat doen we met die 1800 gezinnen ? Zijn daar al die cultuurhuizen voor opgericht ?

 • no-profile-image

  gerard

  bij welke aantallen in een [1] schuur is het een mega stal 10000 stuks of 30000 stuks

 • no-profile-image

  Piet

  @Linda. Dat is wel een uiterst efficiënte wijze van roosteren, maar toch keur ik deze (pseudo-islamistische?) slachtmethode af wegens blasfemie en dieronwelzijn. - In eerdere reacties zag ik je trouwens ageren tegen het milieu onvriendelijke karakter van de intensieve veehouderij. Wel, de oplossing ligt voor u, maar die levert u over aan Beëlzebul en zijn trawanten.

 • no-profile-image

  Brus

  Er dient bestuurlijk correkt te worden opgetreden door de politiek. De politiek heeft in de jaren 90 na veel gesteggel de Reconstructiewet vastgelegd. Ruimte voor natuur en dergelijke enerzijds en ruimte voor boeren en hun bedrijven op bepaalde plaatsen anderzijds. Nu eenzijdig deze wet openbreken lijkt me dan ook heel onverstandig. De geloofwaardigheid van de politiek is hiermee (wederom) in het geding.
  Geef bedrijven de zekerheid die ze verdienen. Uitvoeren dus deze wet!!!

 • no-profile-image

  P..J.Donkers

  Mega stallen geen probleem .Deze stallen zijn beter te cotroleren.

  Te veel varkens in Brabant wel een probleem.

 • no-profile-image

  linda

  een varkensfabriek die op afstand bestuurd kan worden hoort niet thuis op het platteland, niet op een industrieterrein en niet op deze wereld. deze uitvinding kan rechtsstreeks terug waar zij vandaan komt: naar de hel.

 • no-profile-image

  Boer

  Blijkbaar is er wel vraag naar megabedrijven, als er al 12 aanmeldingen zijn. En laten we eerlijk zijn, een megabedrijf heeft zijn voors en tegens.... Het lijkt mij idd slim om de gemeentes voor zichzelf te laten beslissen. En niet te veel luisteren naar relschoppers en dergelijke....

 • no-profile-image

  A.H. van Engelen

  Mensen, betrokken bij de rebellenclub Milieudefensie en aaanverwante organisaties, schei nu eens een keer uit met jullie defaitistische opstelling. Ik heb al zoveel keren gezegd:""zoek een baan en leef niet bij de gratie van subsidie-inkomens.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.