Home

Achtergrond 196 x bekeken

'Ouders niet in onzekerheid laten over opvang'

Ouders kunnen niet nog maanden in onzekerheid blijven over de kosten die ze vanaf volgend jaar kwijt zullen zijn aan kinderopvang.

Dat stelde PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer vandaag tijdens het Tweede Kamerdebat over de kabinetsprestaties van afgelopen jaar. Het kabinet komt met maatregelen om de flink gestegen kosten van kinderopvang te beteugelen. Als gevolg van verkeerde ramingen is het beroep op de regeling veel groter dan verwacht.

Het kabinet wil in aanloop naar Prinsjesdag een besluit nemen. Hamer maakte vandaag duidelijk dat ze al voor de zomer precieze cijfers wil hebben over het gebruik en de tegemoetkomingen, waarvan de gedachte is dat nogal wat geld blijft hangen bij bemiddelingsbureaus voor opvang.

Hamer juicht het toe dat sinds een aantal jaren meer ouders gebruik maken van de opvang. De maatregelen van het kabinet moeten wat haar betreft gericht zijn op de aanpak van de "uitwassen'' van de regeling. De PvdA heeft nog steeds als ideaal kinderopvang als basisvoorziening.

De PvdA vindt dat het kabinet op terreinen als werk, wonen en onderwijs op koers ligt, maar ze maakt zich wel zorgen over de traagheid met taallessen voor nieuwkomers en de aanpak van probleemwijken.

Volgens Hamer waren de plannen van het vorige kabinet met de inburgering onuitvoerbaar. In haar ogen zijn er verbeteringen maar de tijd dringt. "Het inburgeren duurt echt te lang zo.''

Woensdag liet Hamer haar zorgen al blijken over het munitiebeheer bij Defensie en de aanhoudende ict-problemen bij de belastingdienst. De PvdA-fractievoorzitter hield VVD-leider Mark Rutte voor dat zijn partij en oud-minister Gerrit Zalm (VVD) er "een zootje'' van hebben gemaakt bij de uitbetaling van toeslagen door de fiscus.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.