Home

Achtergrond

Optimaal gebruik WKK’s vereist geld en expertise

De sectorcommissie van het Productschap Tuinbouw (PT) heeft de komende drie jaar in totaal een bedrag van 240.000 euro nodig voor een optimaal gebruik van warmtekrachtinstallaties (WKK’s) in de glastuinbouw.

In 2020 moet een vermogen van 3.000 megawatt in de tuinbouw staan opgesteld. Om dit in voorbereidende zin te begeleiden heeft de sectorcommissie het bedrag nodig. Ook is de inzet van deskundigen nodig om een volwaardige positie van de glastuinbouw als leverancier van stroom en warmte in het netwerk van de turbulente energiewereld.

Om een erkende positie van producent en leverancier van energie te kunnen innemen is nog veel overleg en inspanning nodig.
Zo moet de energielevering door de glastuinbouw passen in streek- en bestemmingsplannen van de overheden. De glastuinbouw moet voorrang krijgen voor aansluiting en transport van stroom, die door WKK’s of duurzame bronnen is opgewekt. Netleveringen moeten soepel en probleemloos kunnen verlopen, terwijl de overheid de decentrale opwekking van stroom moet stimuleren.
De PT-sectorcommissie energie weet zich financieel gesteund door de praktijk. De helft van het benodigde bedrag van 240.000 euro wordt ingebracht door leden van de WKK-coöperatie.

Deze coöperatie verwacht dat het WKK-vermogen in de glastuinbouw over twee jaar niet meer zal groeien. Dat heeft onder andere te maken met de sterk gestegen gasprijs. Wel valt op dat het gemiddelde geplaatst vermogen per WKK hoger uitvalt dan waar telers oorspronkelijk vanuit gingen. ”Steeds meer telers investeren in een groter vermogen, zodat ze ’s winters niet met de ketel hoeven bij te verwarmen”, aldus Rob van der Valk, secretaris van de WKK-coöperatie in Bleiswijk. Het totale vermogen staat nu op 2.500 megawatt. Vorig jaar groeide het vermogen in de tuinbouw nog met 700 megawatt.

Clement Mol

Of registreer je om te kunnen reageren.