Home

Achtergrond 350 x bekeken

Onderzoek naar huidziekte paarden

Onderzoekers beginnen een groot onderzoek naar staart- en maneneczeem, de meest voorkomende huidziekte bij paarden en pony’s.

Naar schatting 40.000 tot 60.000 paarden die met regelmaat buiten gehouden worden, lijden aan deze aandoening (SME).

Het onderzoek wordt de komende vier jaar verricht door vier wetenschappers van Wageningen Universiteit en Universiteit Utrecht. Volgens het CBS liepen er in 2006 in Nederland meer dan 400.000 paarden rond voor recreatie, fokkerij en sport.

SME is een huidallergie, die vooral symptomen geeft aan de manen en de staartbasis en wordt veroorzaakt door beten van knutten, een insectensoort. De allergische reactie veroorzaakt hevige jeuk, waardoor het paard gaat schuren en bijten.

De jeuk en het schuren zorgen voor uitgebreide huidontstekingen. Wereldwijd vormt SME de meest voorkomende huidziekte bij paarden. Er bestaat op het ogenblik geen effectieve methode om SME te voorkomen of te behandelen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.