Home

Achtergrond

Omzet Ahold gedaald door zwakke dollar

De omzet van het supermarktconcern Ahold is in het eerste kwartaal met 1,3 procent gedaald tot 7,5 miljard euro.

De daling is te wijten aan de zwakke dollar. Het zogeheten verbeterprogramma voor de Amerikaanse ketens blijft de resultaten ook beïnvloeden, zo maakte het concern vandaag bekend.

De omzetdaling is groter dan verwacht. Analisten waren in doorsnee uitgegaan van een omzet van 7,84 miljard euro. Vorig jaar boekte Ahold nog een omzet van 7,63 miljard euro. Tegen constante wisselkoersen zou de omzet bijna 7 procent zijn gestegen.

Ahold haalt iets meer dan de helft van zijn omzet uit de Verenigde Staten. Daar voert het concern een zogeheten verbeterprogramma door waar het in de winkels prijsverlagingen doorvoert en producten van het huismerklabel brengt. Ahold liet vrijdag weten dat het programma op schema ligt.

Wel waarschuwde het concern dat prijsinvesteringen de marges en de omzet blijven beïnvloeden. Later in het jaar verwacht het concern verbeteringen. "We blijven alert op de gevolgen van de economische omstandigheden en de stijgende voedselprijzen.''

Bij de Amerikaanse keten Stop&Shop/Giant Landover steeg de omzet met 1,3 procent naar 5,1 miljard dollar (3,3 miljard euro). Giant-Carlisle boekte 9,2 procent meer omzet (1,4 miljard dollar). Beide omzetcijfers lagen een fractie boven de verwachting van analisten.

De Nederlandse supermarktformule Albert Heijn blijft het goed doen. De keten was goed voor een omzetstijging van 13,5 procent tot 2,7 miljard euro. Dat is hoger dan verwacht. Analisten hadden gerekend op een gemiddelde omzet van 2,62 miljard euro. Bovendien is de omzetstijging hoger dan de groei van de markt. Albert Heijn is goed voor een derde van de totale omzet van het Ahold-concern, maar draagt voor bijna de helft bij aan de operationele winst.

De resultaten werden zonder dochteronderneming Schuitema bekendgemaakt. Het belang van Ahold in Schuitema, de organisatie achter de C1000-winkels, werd onlangs verkocht voor 185 miljoen euro aan CVC. Ahold kreeg bovendien 58 Schuitema-winkels. Schuitema rapporteerde maandag een omzetgroei van 3,3 procent in het eerste kwartaal naar 1,03 miljard euro.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.