Home

Achtergrond

Olieprijs wakkert hoop op sterke dollar aan

De prijs van een vat onbewerkte aard-olie, voor levering in juni, steeg deze week op de termijnmarkt van New York naar het ooit onmogelijk geachte bedrag van 123 dollar (80 euro).

Volgens analisten steeg olie in waarde omdat de Amerikaanse regering bekendmaakte dat de productiviteit per werknemer daar gestegen was.
Even eerder was olie juist in prijs gedaald vanwege een publicatie van het internationaal energie-agentschap, die aantoonde dat de voorraden van het zwarte goud 1,8 procent groter zijn dan verwacht. Het toont aan hoe complex de economie blijkbaar wordt opgevat.
Het vertrouwen in de economie is nu licht gestegen, maar de vraag is op hoeveel basis deze gedachte steunt. Zelfs over de gevolgen van de kredietcrisis bestaat nog geen overeenstemming. De ramingen van de toegebrachte schade lopen tussen organisaties als de Oeso en Wereldbank momenteel uiteen van 300 miljard euro tot ruim een biljoen. Wat vast staat is dat de meeste schulden, als ook de olieprijs, worden berekend in dollars.
Het is dan ook wat betreft de energieprijzen nadelig wanneer deze stijgen. Europese exporteurs van agrarische producten zijn aan de andere kant gebaat bij een sterkere dollar. Vanuit de Eurozone wordt voor 8 miljard euro per maand aan voedsel en tabak geëxporteerd, waarvan ongeveer een tiende naar de VS gaat.
De Zwitserse zakenbank UBS, de op één na belangrijkste handelaar in munteenheden, voorspelt dat de komende drie maanden de dollar in waarde stijgt. Analisten van de zakenbank mikken op een waarde van $1,43 per euro over drie maanden, tegen $1,55 voor een euro op dit moment.
De analyse is gestoeld op uitspraken van leden van de Federal Reserve. Ze lieten doorschemeren dat inflatie, door olie en voedselprijzen, nu ook in de VS een issue worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.