Home

Achtergrond 228 x bekeken

Olieprijs boven de 130 dollar

Voor het eerst in de geschiedenis is de olieprijs tot boven de 130 dollar gestegen.

De prijs van een vat lichte Amerikaanse olie steeg woensdag tot 130,28 dollar, terwijl de prijs van Noordzee-olie een recordniveau bereikte van 129 dollar per vat (van 159 liter).

De oliemarkt maakt zich vooral zorgen over tekorten door de sterke vraag naar olie in de wereld. Ook staat de olieprijs onder druk van de zwakke dollar. Die maakt olie voor investeerders met andere valuta goedkoper, terwijl olieproducenten hogere prijzen vragen. Daarnaast wordt de olieprijs opgedreven door investeringen van speculanten die gokken op verdere prijsstijgingen.

Eerder deze maand voorspelde zakenbank Goldman Sachs dat de olieprijs in 2010 op 200 dollar per vat kan uitkomen. De Texaanse oliemiljardair T. Boone Pickens zei dinsdag dat hij verwacht dat de olieprijs nog dit jaar de 150 dollar per vat kan bereiken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.