Home

Achtergrond 230 x bekeken 1 reactie

Olieprijs biedt kansen voor biobrandstof

We bevinden ons wat betreft energie wellicht op het lang verwachte breekpunt. Biobrandstoffen, in welke vorm dan ook, kunnen profiteren van de olieprijzen die boven de 130 dollar (83,5 euro) stijgen.

Voor landen als India en China is het gedwongen subsidiëren van reguliere brandstof te duur. Het zou ze volgens het Internationaal Energie Agentschap 32 miljard euro kosten. De oliemarktspecialist Daniel Yergin van Cambridge Energy Research spreekt van een olieschok. "Het feit dat de wereld 80 dollar aankon in de context van sterke economische groei betekent niet dat een verdere prijsstijging van 60 procent in de context van de kredietcrisis geen probleem vormt."

Yergin ziet daarom een definitieve doorbraak voor biobrandstoffen. Het succes van het product wordt structureel ondergesneeuwd door berichten over de beperkte milieuvoordelen. "Als ethanol een land was, dan was het de nummer vijf in termen van productiegroei."
De keuze voor biobrandstoffen is in zijn ogen vooral strategisch van aard. Eerder verklaarde bestuurder Hans ten Cate van de Rabobank dat hij de onderminister van landbouw in de VS hoorde zeggen dat de regering de energiebron blijft steunen alleen al vanwege de afhankelijkheid van het Midden-Oosten. De weerstand van de voedingsindustrie tegen gebruik van mais neemt volgens de Wall Street Journal echter toe. Ze zouden tientallen lobbyisten hebben ingeschakeld.

Vooralsnog beschermt de lage dollarkoers Europa enigszins tegen fluctuaties in de olieprijs, zei voorzitter Jean-Claude Trichet van de Europese Centrale Bank nog maar eens. De euro steeg deze week naar het hoogste niveau in twee weken: 1,57 dollar. Volgens een rapport van Oeso en FAO is de lage dollarkoers echter eindig. De economen rekenen op een stevige koersverbetering van de Amerikaanse munt.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Harry Roetert

    Deze hoge brandstofprijzen bieden enorme kansen voor (agrarische) ondernemers! Boeren zijn van oudsher de producenten van biomassa, met als hooddoel uiteraard voeding voor de mens. Er zijn echter allerlei 'restproducten' van de voedingsindustrie die je goed kan gebruiken voor de productie van biobrandstoffen. En ook (herfst-)gras, stro, mest zijn bronnen voor bio-energie.

    Kom voor de laatste stand van zaken naar de informatiedag van Stimuland: "Duurzame energie: kansen voor agrarische ondernemers", op 18 juni a.s. in Heino. Meer info en programma op www.stimuland.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.