Home

Achtergrond 212 x bekeken

Noodweer treft delen Europa

Verscheidene delen van Europa hebben sinds gisteravond te kampen gehad met noodweer.

Meldingen over enorme wateroverlast kwamen uit België, Duitsland, het oosten van Frankrijk en Corsica en het zuidwesten van Groot-Brittannië. In Italië vielen zeker drie doden.

In Belgisch Limburg stelde de gemeente Tongeren het rampenplan in. De hulp van het leger werd ingeroepen om samen met de brandweer het gebied met zandzakken te beschermen.

Een hevig onweer met wolkbreuk veroorzaakte overstromingen. Straten en huizen liepen onder. Bewoners vergeleken de modderstromen met een tsunami. ,,Alles is vernield'', zei Jozef Latet uit Tongeren vrijdag in de krant Het Belang van Limburg. Op sommige plaatsen in Belgisch Limburg viel donderdag tot 60 liter water per vierkante meter.

Ook in Wallonië was er sprake van wateroverlast. Ook hier kwamen huizen en wegen blank te staan. In het West-Duitse Krefeld raakten vrijdagochtend tijdens een zware hagelbui zeker drie mensen gewond. De materiële schade loopt in de miljoenen euro's. Auto's, lichtkoepels, dakramen en kassen werden beschadigd door hagelkorrels zo groot als golfballen. De brandweer sprak over een "bombardement''.

Bij het opruimen na het onweer in de regio-Düsseldorf zakten twee bejaarden dood in elkaar. In de zuidelijke deelstaat Baden-Württemberg gingen twee boerderijen door blikseminslag in vlammen op.

In het noordwesten van Italië eisten zware regenval, overstromingen en aardverschuivingen donderdag zeker drie mensenlevens. De autoriteiten riepen voor de getroffen regio's Piemonte en het Aosta-dal de noodtoestand uit. Het peil van de langste Italiaanse rivier Po en de zijrivier Dora stegen naar een gevaarlijk niveau.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.