Home

Achtergrond 245 x bekeken

Nieuwe WTO-tekst volgens boerenorganisaties een verslechtering

Na wekenlange onderhandelingen zijn de verschillende klieken in de WTO het eens over een nieuwe onderhandelingstekst.

De tekst, het mag geen voorstel worden genoemd, verschilt weinig van de vorige. Landbouworganisaties vinden het wederom een verslechtering.

De overeenstemming die uit de tekst blijkt betreft bijvoorbeeld marktondersteuning. Ontwikkelde landen leggen zich volgens de tekst vast op een verlaging van alle invoertarieven met minimaal gemiddeld 54 procent.

Hierbij worden de zogeheten ‘gevoelige producten’, die zijn vrijgesteld van tariefkortingen, meegerekend. Ontwikkelingslanden leggen zichzelf vast op een maximale tariefverlaging van 36 procent.

Betreffende het ‘Special Agriculture Safeguard’ (SSG) mechanisme wijst de tekst op een drietal mogelijkheden. De SSG verdedigt ontwikkelde landen van grootschalige importen en/of prijsfluctuaties.

Ten eerste wordt totale en onmiddellijke eliminatie als mogelijkheid genoemd. Een andere mogelijkheid is het terugbrengen van het aantal tarieflijnen dat profiteert van SSG tot 1,5 procent van het totaal. als laatste mogelijkheid noemt de tekst een zachte overgang van 1,5 procent naar uiteindelijke eliminatie.

Haar tegenhanger aan de kant van ontwikkelingslanden (de SSM) zou mogen worden ingezet op iedere tarieflijn. Wel richten de onderhandelaars zich op het stellen van een maximum van 2 tot 8 producten per jaar.

De tekst zegt opmerkelijk genoeg niks over ‘geografische indicaties’. De Europese Unie wil dat ontwikkelingslanden geografische indicaties van producten (zoals Parma ham) erkennen als zijnde een beeldmerk.

De Europese boerenorganisatie Copa-Cogeca gelooft dat boeren in de Europese Unie bij het uitvoeren van het nieuwe voorstel 30 miljard euro aan inkomsten mislopen. Bij een vorig voorstel hield de organisatie het nog op 18 miljard.

Of registreer je om te kunnen reageren.