Home

Achtergrond

Nieuwe WKK-installatie zonder subsidie

Installaties voor warmtekrachtkoppeling (WKK) blijken rendabel te exploiteren, zo blijkt uit onderzoek van ECN. Voor nieuw te bouwen installaties zal dan ook geen subsidie meer worden verstrekt. Dat schrijft minister Maria van der Hoeven (economische zaken) aan de Kamer.

Het onderzoek van ECN is tot stand gekomen met gegevens van marktpartijen en de simulaties zijn uitgevoerd door een externe consultant. Daarna zijn de rekenmodellen nog eens gecontroleerd door Kema.

Uit dit onderzoek blijkt dat WKK’s uit zowel de kleine, midden en grote categorie rendabel te exploiteren zijn. Met name de kleine WKK’s, die vooral worden gebruikt in de tuinbouw, zijn rendabel. Bij een investering van 15% eigen vermogen is een rendement op het eigen vermogen haalbaar van 68% bij grote gasmotoren en 21% bij kleine gasmotoren.

Eerder al werden bestaande WKK-installatie uit de subsidieregeling SDE geschrapt.

Meer informatie Rapport ECN
Meer informatie Brief van minister aan de Tweede Kamer
Lees ook €45 miljoen extra voor WKK in 2007, niets voor 2008

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.