Home

Achtergrond

Nieuwe NordNed-kabel moet elektriciteitsprijs drukken

De NordNed-kabel, een nieuwe hoogspanningskabel van 580-kilometer tussen Nederland en Noorwegen, is deze week in gebruik genomen.

De kabel heeft een vermogen van 700 megawatt. De kabel verbindt Scandinavië met het Europees continent. De verwachting is dat de kabel een bijdrage levert aan stabielere elektriciteitsprijzen in Europa. "Door de kabel zal er meer internationale handel plaatsvinden en hierdoor ontstaan stabielere elektriciteitsprijzen in Noordwest-Europ", aldus Mel Kroon, algemeen directeur van TenneT.

De capaciteit van 700 megawatt de NordNed-kabel werd de eerste dag meteen benut en werd zelfs overtekend. De stroom ging bijna vooral van Noorwegen naar Nederland. Dat is verklaarbaar omdat de prijzen in Noorwegen op dit moment lager liggen.

De beschikbare capaciteit was op alle daguren 700 MW. NorNed Auction heeft vraag ontvangen ter grootte van gemiddeld 2430 MW per uur. Uiteindelijk is de gemiddelde prijs gesteld op 49,42 euro met een maximum van 89,46 euro om 12.00 uur en een minimum van 20,56 euro om 04.00 uur.

Er wordt dan ook nog gewerkt aan een kabel naar Engeland en een vierde verbinding naar Duitsland, aldus Tennet.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.