Home

Achtergrond 195 x bekeken

Nederlands watervrij toilet naar Zuid-Afrika

Een watervrij, mobiel toilet van Nederlands ontwerp wordt komend najaar bij wijze van proef in gebruik genomen in een sloppenwijk van Kaapstad.

De Mobisan, zoals het toilet heet, is deze week gepresenteerd op een congres over sanitair in Wageningen.
Riolering en watervoorziening zijn vaak problematisch in omgevingen als sloppenwijken en vluchtelingenkampen. De Mobisan heeft geen waterleiding of riool nodig. Het toilet vangt poep en plas gescheiden op en ook het legen gebeurt gescheiden. Grote boodschappen vallen in een bak. Vervolgens drogen de uitwerpselen in een tweede bak op.

De uitgedroogde poep is goed te gebruiken als mest voor moestuinen in de sloppenwijk of elders in de landbouw, aldus het bedrijf Landustrie in Sneek, dat de Mobisan samen met de Wageningen Universiteit ontwikkelde.
In Kaapstad komt een hele rij van deze toiletten te staan voor een gemeenschap van vijfhonderd mensen. Volgens de ontwerpers is het idee ook in ontwikkelde landen bruikbaar, omdat water ook daar steeds schaarser wordt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.