Home

Achtergrond

Nederlanders terughoudend over luxe

Het aantal Nederlanders dat een terughoudende kijk heeft op luxe, is aanzienlijk groter dan de groep die luxe gewoon vindt en luxe gedrag goedkeurt.

Verder oordelen vier op de vijf Nederlanders negatief over de hoge inkomens van topbestuurders. Dat zijn de vandaag gepresenteerde conclusies van een onderzoek van het Nijmeegse onderzoeksinstituut ITS naar denkbeelden over luxe en decadentie.

Van de 800 ondervraagde proefpersonen keurt 45 procent overmatige luxe af. Diezelfde luxe is geen probleem voor 28 procent van de ondervraagden. De proefpersonen kregen onder meer vragen voorgelegd over consumptie, lichaamscorrecties, luxueuze reizen, topinkomens, hoog prijzengeld in loterijen en het vroegtijdig stoppen met werken.

Zestig procent van de Nederlanders wijst plastische chirurgie zonder medische noodzaak en overvloedige consumptie af. verscheidene keren per jaar op vakantie gaan en verre reizen maken is echter geen probleem. Veertig procent maakt luxe reizen en accepteert dat ook van anderen.

We zijn ook opportunistisch, stellen de onderzoekers. Ongeveer zestig procent staat afwijzend tegenover exorbitant hoog prijzengeld bij loterijen, maar doet gewoon mee in de hoop de jackpot te winnen. Ook zouden veel mensen niet terugschrikken voor een topsalaris.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.