Home

Achtergrond 1 reactie

Nederlanders eens met belang ontwikkelingshulp EU

Een grote meerderheid van 80 procent van de Nederlanders vindt het belangrijk dat de Europese Unie aan ontwikkelingssamenwerking (OS) doet.

De meesten weten echter niet waar Brussel het budget aan uitgeeft. Driekwart denkt dat de EU veel kan bereiken in de ontwikkelingssector en tegelijk denkt maar de helft dat de EU doelmatig is met het geven van hulp.

Dat blijkt uit een peiling over dit onderwerp van het bureau TNS NIPO onder ruim duizend respondenten, in opdracht van de NCDO, een organisatie die zich bezighoudt met het draagvlak voor ontwikkelingshulp. NCDO-voorzitter Jos van Gennip overhandigde het onderzoek vandaag in Den Haag aan de voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso. Den Haag is vrijdag en zaterdag het toneel van de viering van zestig jaar Europese Beweging, die uitmondde in de unie.

Het is Nederlanders nauwelijks bekend dat van alle overheden ter wereld de EU per inwoner het meeste geld besteedt aan ontwikkelingshulp. Een derde weet dat wel, maar de helft heeft geen idee en 7 procent wijst ten onrechte de VS of Canada aan en 4 procent Japan of Australië. Slechts één op de tien mensen weet dat Nederland 10 procent van zijn eigen ontwikkelingsbudget afdraagt aan de EU. Een derde vindt dit dan vervolgens te veel en 41 is er neutraal over. Voor 17 procent kan de afdracht juist hoger.

De EU zou het ontwikkelingsgeld moeten besteden aan de allerarmsten van de wereld, vindt bijna twee derde van de Nederlanders. Daarna komen achtergestelde gebieden in Europa (43 procent) en het zuidelijk deel van Afrika (25 procent). Ook is weinig bekend dat de EU 41 procent van het OS-budget uitgeeft aan onderwijs, gezondheid en water. De meeste mensen denken dat het geld gaat naar de bevordering van economisch relevante sectoren of noodhulp en wederopbouw in de arme landen.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    nederland is al jaren kampioen in het geven van ontwikkelingshulp

Of registreer je om te kunnen reageren.