Home

Achtergrond 175 x bekeken

Nederland nog niet klaar voor grieppandemie

Nederland is nog niet voldoende voorbereid op de uitbraak van een wereldwijde grieppandemie.

Dat blijkt uit een inventarisatie van risico's voor de samenleving die het kabinet heeft laten uitvoeren.

Een uitbraak van griep die wordt veroorzaakt door een nieuw virus, vormt volgens analisten een van de grootste bedreigingen die de maatschappij ernstig kan ontwrichten.

Er kunnen veel doden vallen, er kan grote economische schade ontstaan en zo'n ramp kan tot angst of woede onder de bevolking leiden. De ministerraad heeft vrijdag besloten de Nationale Risicobeoordeling naar de Tweede Kamer te sturen.

Volgens het kabinet is er in de afgelopen jaren al veel gedaan om bij een grieppandemie de verspreiding van het virus te voorkomen. Zo zijn er scenario's opgesteld. In de ene variant overlijden 5000 mensen, in de andere 80.000.

Uit de inventarisatie komt ook naar voren dat er sterk rekening gehouden moet worden met een nieuwe oliecrisis, eveneens een dreiging met grote gevolgen. Het kabinet wil zich hiertegen wapenen middels energiebesparing en gebruik van duurzame energie. Daarnaast zou Nederland zijn olie uit zoveel mogelijk regio's moeten betrekken om het risico op plotselinge schaarste te beperken. De kans dat Nederland wordt getroffen door grote overstromingen uit zee, wordt zeer onwaarschijnlijk genoemd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.