Home

Achtergrond 202 x bekeken

Nederland experimenteert op de barbecue

De Nederlander experimenteert steeds meer op de barbecue.

Lagen er vroeger vooral worsten en hamburgers op de grill, nu draaien mensen hun hand niet meer om voor het bereiden van allerlei groentes op de barbecue tot zelfs aardbeien voor een warm nagerecht.

Het is vooral te danken aan de opkomst van de gasbarbecue waardoor het gedoe met het aansteken van een kolenhaardje verleden tijd is, weet Bastiaan Schlosser van de Dutch Barbecue Association (DBA) in Velp. Wie nu nog zwart geblakerde worstjes weet te serveren lijkt ook niet overweg te kunnen aan het dagelijkse gasfornuis. Het wordt de consument steeds gemakkelijker om zonder al te veel geruis een goed stukje eten op tafel te zetten.

Echter, met de gasbarbecue is het authentieke barbecueën wel verleden tijd. De rooklucht van kolen of briketten is niet meer, al is er volgens 'barbecuemeester' Schlosser geen smaakverschil in producten van een gas- of kolenbarbecue. Hoewel hijzelf zweert bij een brikettenhaard, "omdat ik wat wil klooien met het vuur'', ziet hij wel de voordelen van de gashaard. "Je kunt het vuur allemaal net wat fijner en makkelijker afstellen.''

Los van de barbecues zelf zijn het ook de barbecuegadgets en hulpstukken die het leven achter de buitengrill tegenwoordig aantrekkelijker maken. Zo heb je de brikettenstarter die in no time zorgt voor een goed vuur en heb je ook de temperatuurmeter die de kok zelf op afstand - voor bijvoorbeeld de winterbarbecue - waarschuwt dat het vlees gaar is. Verder zijn er mandjes waarin de groenten gaar kunnen worden gemaakt, is er een speciale grillwok en de stenen plaat om een pizza op te bakken.

Om het eten extra smaak mee te geven zijn er tegenwoordig houtsnippers van de oude whiskyvaten van Jack Daniel's. "Dat product kun je aan je briketten toevoegen. Dat gaat dan roken en geeft een extra smaak aan je grillproducten'', aldus Schlosser. Hetzelfde geldt voor het cederhouten plankje dat je eerst enige tijd in het water legt. Daarna gebruik je het als onderlegger op de barbecue van een vlees- of visproduct. "Het ceder gaat roken en geeft een extra smaak aan het product dat er op ligt.'' En dan zijn er nog tal van kookboeken speciaal voor de liefhebbers die er alles op willen klaarmaken.

De Dutch Barbecue Association houdt op 17 mei een open dag in Velp om de barbecuefanaten allerlei nieuwe- en oude barbecuetechnieken aan te leren. Ook organiseert de DBA van 12 tot en met 14 juni een elfstedenbarbecue in Frielsland. Bedoeling is dat er wordt gebarbecued op een platbodem die alle elf steden van de Elfstedentocht afgaat.

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.