Home

Achtergrond

Natureluur houdt zich goed, maar is nog niet geliefd

Een week na de feestelijke eerste weidegang van mobiele melkrobot de Natureluur is het stilletjes rond de machine.

Een week na de feestelijke eerste weidegang van mobiele melkrobot de Natureluur is het stilletjes rond de machine. Het melken in de wei gaat elke dag iets beter, zegt Jaap Gielen, bedrijfsleider van het praktijkbedrijf in Zegveld. De machine werkt technisch gezien prima. Al sinds vier maanden. Toen stond hij binnen. De plaatsing in de wei compliceerde het werk echter. De koeien hadden niet allemaal evenveel trek om langs te komen. Vooral de oudmelkte, vertelt Gielen. Niet dat de dieren bang zijn voor het 16 ton wegende gevaarte, maar zich er in laten melken lokt veel koeien gewoon nog niet. Gielen verwacht dat het een kwestie van gewenning is. Zoals hij er nu staat, kost de Natureluur rond de 200.000 euro. Foto Engel Lameijer

Marion Kluskens is bezig met de eerste kersenoogst sinds ze twee jaar geleden de eerste bomen plantte. Voorheen teelde Kluskens op 0,7 hectare trostomaten. De Limburgse is tevreden over de oogst, die ze afzet bij veiling ZON. Kluskens teelt zeven vroege rassen waaronder Merchant. "Het doel was vóór de buitenlandse kersen komen te oogsten." Haar richtprijs is 15 euro per kilo. Foto Twan Wiermans

Medewerker Arnaud Teuben van loonwerkbedrijf Boven in het Groningse Finsterwolde tapt maiszaad af uit de machine om die vervolgens weer te vullen met nieuw zaad. Hij zaait 10 hectare in twee KWS-rassen (Padrino en Amoroso) voor het melkveehoudersechtpaar Leon en Ineke Adriaans-Bouman in Nieuw-Beerta in Groningen. Deze voeren die mais in de winter op aan hun 160 melkkoeien. Ineke is bij KWS actief als medewerkster van de klantenservice voor Noord-Nederland. "Vandaar de keuze voor de KWS-rassen", verklaart Leon. Foto Koos van der Spek

Zes mensen lopen door de 13 hectare koolzaad van akkerbouwer Bert Prins in Meeden. Prins teelt het koolzaad voor de vermeerdering. "Het zaad gaat naar Vandijke Semo die het levert aan een Duits bedrijf. De zaadvermeerdering moet minimaal één kilometer verwijderd zijn van het dichtstbijzijnde koolzaadveld. In mijn perceel staan vrouwelijke lijnen met mannelijke er tussen voor de bestuiving. We halen verkeerde koolzaadplanten eruit om straks raszuiver zaad te kunnen leveren." Foto Koos van der Spek

Bezoekers van de open dag bij Jeroen en Anne Vehof bekijken de spuitrobot van Installatiebedrijf Stegehuis uit Borne. Het installatiebedrijf gaf tijdens de open dag een demonstratie. De varkenshouders hielden gisteren een open dag in hun nieuwe vleesvarkensstal voor 1.476 dieren. Een forse uitbreiding van het bedrijf dat op dit moment 500 vleesvarkens telt. Veel mensen waren gisteren vrij en Vehof leek daar profijt van te hebben; de open dag was drukbezocht. Vandaag wordt de nieuwe stal ontsmet, woensdag nemen de varkens hun intrek. Foto Ruud Ploeg

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.