Home

Achtergrond

Naar een betere big

Nederlandse mester vindt Deense big beter; fokkerij moet zich dit aantrekken.

Met de Nederlandse big is niks mis, zeggen LTO en NVV. Maar is dat wel zo? De varkensketen vraagt om rendement voor alle schakels in plaats van megaworpen, waarop de fokkerij zich richt. En het is toch even slikken voor de fokker als er buitenlandse biggen ons land binnenkomen. Dat is nu het geval. Deense biggen bevolken de Nederlandse stal. Dat voelt als verliezen van de Duitse Mannschaft. Gelukkig gaat het slechts om kleine aantallen per jaar: enkele duizenden op een totaal van miljoenen biggen.

Waarom mest de Nederlandse boer liever een Deens varken af dan een Brabants, Limburgs of Twents dier? De prijs is de belangrijkste drijfveer, hoewel een mester sowieso een paar euro extra neertelt om de kosten van transport en zo te betalen. Dat zegt dus iets over zijn keuze. Hij kiest voor kwaliteit.

De gezondheid van de Deense big staat overal hoog aangeschreven, net als de uniformiteit en zeker ook de kwaliteit van het slachtvarken. Mester Jos Gommers zegt deze week in Boerderij dat zijn slachter lyrisch is over de fijne kwaliteit van het vlees.

Is het dan alleen halleluja? Nee, de Deen is een veelvraat en dus duur wat betreft voer. Daar staat een goed en snel groeiend dier tegenover, dat nog beresterk is ook. Na een lange reis wandelt het kwiek van de laadklep af. De penetratie van de ‘rode’ big in de ‘oranje’ stal is niet iets wat paniek hoeft te veroorzaken, maar het stemt wel tot nadenken.

De Nederlandse fokkerij en de genetica richten zich op productiecijfers. Telkens meer biggen per worp, dat is grofweg de focus van het fokdoel. Initiatieven om dit om te buigen naar duurzaamheid en kwaliteit verwateren snel. De Deense big moet een signaal zijn voor fokorganisatie Topigs. Levert die wel wat de markt wil?

Natuurlijk reageren LTO en NVV defensief. Ze beschermen de exportmarkt. Maar defensief gedrag wordt al snel arrogantie: niet de beste raadgever.

Foto

Marcel Henst

Of registreer je om te kunnen reageren.