Home

Achtergrond 263 x bekeken 3 reacties

'Na blauwtong dreigen Rift Valley Fever en West Nile-virus'

De basisvoorwaarden zijn aanwezig. Het enige wat nog ontbreekt, is het virus.

De entcampagne tegen blauwtong serotype 8 is begonnen, maar het is een kwestie van tijd of Nederland krijgt te maken met andere ziekten, zoals Rift Valley Fever en West Nile-virus. Dit zegt Paul van Aarle, directeur van farmaceut Intervet International in een interview in Boerderij van deze week.

De belangrijkste ziekten die in Nederland kunnen uitbreken zijn volgens Van Aarle Rift Valley Fever, Afrikaanse varkenspest en paardenpest, en het West Nile-virus. Van Aarle: "Het is eigenlijk niet te voorspellen. Die ziekten hebben zeker de potentie om in Europa uit te breken. Het komt altijd bij verrassing."

Volgens Van Aarle doet de overheid te weinig om bij een eventuele uitbraak van deze ziekten de schade te beperken. "Wij als bedrijf kunnen het ons niet permitteren om een vaccin te ontwikkelen tegen Rift Valley Fever, als we niet weten of de ziekte zal uitbreken en of er een vaccinatiebeleid voor komt. We willen best meewerken, maar dan moet de overheid, nationaal en Europees, geld beschikbaar stellen. Dat gebeurt te weinig", aldus Van Aarle. Volgens de directeur moet dierziektebestrijding hoger op de economische agenda.

Van Aarle wil geen angst wekken, maar er is een potentieel gevaar van uitbraak. De overheid wil geen geld steken in onderzoek. Volgens Van Aarle duurt het zeker 2 tot 3 jaar voordat er een vaccin is voor deze ziekten. De economische schade is dan enorm.

Meer over de dreiging van nieuwe ziekten in de Boerderij van deze week.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  marijke

  in groningen is gisteren al de tijgermug, die het west-nijl virus kan overbrengen opgedoken. Het kan dus zeer dichtbij zijn en het is wachten op een uitbraak.
  http://www.dvhn.nl/nieuws/noorden/article3521075.ece/Kanaalster_vangt_levensgevaarlijke_tijgermug_op_toilet

 • no-profile-image

  eco

  Als alle rookwolken opgetrokken zyn, dan blyft slechts plantaardige productie over. jammer van het stukje vlees waar ik liefhebber van ben. maar enkel grondgebonden veehoudery dus diervriendelyk en extensief of industryele vleesproductie zullen overleven. de politieke correctheid verbiedt netjes vaccineren, dus geen fondsen. nou, die factuur zal in de bus vallen en heel zwaar wegen. toch jammer, dat al die antiveehouderyfundamentos niet in de gaten hebben, dat er landstreken zyn waar enkel gras groeit en dat alleen herkauwers hier weg mee weten. afval, dus alles ongeschikt voor menselyke EN dierlyke consumptie, en hioer HEEL streng zijn in de brandstof en enkel de goede producten opeten. dus geen graan in de vergister en dioxine stoomschillen etc. naar de dieren. nee, het graan opeten en de schillen vergisten!!!
  f7x7hy denkik maarpromberehe

 • no-profile-image

  Red Dear

  Iedereen reist de hele wereld over zonder quarantaine.
  Dit is per definitie schreeuwen om problemen.
  Hierover hoor je de milieuvrienden(Llink) etc niet over.
  De mensheid bevindt zich op dit moment op een niveau dat vergelijkbaar is met dat van dat in de gouden eeuw.
  Geld, Genot en Aflaten en liever niet nadenken.

Of registreer je om te kunnen reageren.