Home

Achtergrond 243 x bekeken 6 reacties

NZO trekt aan ruimer melkquotum

De Nederlandse zuivelindustrie gaat de komende maanden hard trekken aan een jaarlijkse quotumverruiming van 2 procent vanaf 2009.

De Nederlandse Zuivelorganisatie is erg teleurgesteld voor het voorstel van Eurocommissaris Fischer Boel om het quotum met niet meer dan 1 procent verruimen gedurende 5 jaren vanaf 2009.

"De internationale markten bieden afzetruimte voor twee procentquotumruimte", zei Jan Maarten Vrij namens de NZO maandagavond op een bijeenkomst in Brussel.

Hij ziet een tegenstrijdigheid in de Commissievoorstellen. De bedoeling van de verruiming is dat het melkquotum zijn waarde geheel heeft verloren als de superheffingsregeling in 2015 wordt beëindigd. Maar volgens berekeningen heeft het quotum tegen die tijd nog steeds waarde.

De NZO gaat nu medestanders zoeken in andere EU-lidstaten om een lobby te vormen tegen de Commissievoorstellen. Vrij verwacht dat Ierland, Denemarken en Zweden in ieder geval te porren zijn voor een royalere verruiming. Duitsland en Frankrijk zijn de grootste opponenten.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  pola

  In hetzelfde bericht, maar onvolledig geplaatst op site nieuwsbrief AGD van 28 mei, artikel agrarisch Dagblad 28 mei zegt Vrij, bij NZO belast met handelspolitiek,: grote lidstaten als Frankrijk en Duitsland willen de melkprijs zo lang mogelijk zo hoog mogelijk houden, is op langere termijn schadelijk voor de Europese zuivel, m.n. voor de efficientste producenten. M.a.w. zo snel mogelijk een (te) lage prijs voor de melk komt de cooperaties/Ned. zuivel Organisatie heel goed uit. Quotumverruiming staat mede gelijk aan prijsverlaging.

 • no-profile-image

  Jan

  Als de zuivelindustrie 40 cent of meer betaalt is dat een prima idee. Maar waarom betalen ze maar 30 cent en klagen ze dat er te veel melk is. Is 30 cent nog te veel voor de boeren in hun ogen? En waar is het LTO protest hiertegen. Zijn er nog te veel boeren in Nederland in hun ogen? Wat doen ze nu werkelijk voor de boeren. Zorgen dat ze sneller failliet gaan zodat ze eerder uit hun lijden verlost zijn. En de overblijvers mogen zich dan uit de naad werken. Ik begrijp werkelijk niets van de boeren die nog lid zijn van de LTO. Iedereen kan toch wel nagaan dat bij een prijs van 30 cent of minder de prijs niet gaat stijgen als er meer melk komt????

 • no-profile-image

  mals gras

  verlagen van de superheffing heeft veel meer effect

 • no-profile-image

  boer

  Nog meer melken voor nog minder.

 • no-profile-image

  Paul

  Laat de Nederlandse Zuivel Industrie eerst maar wat aan de melkprijzen doen, voor er quotumverruimingen komen. De melkprijzen zij al weer flink aan het dalen.

 • no-profile-image

  w v/d molen

  als de melkprijs naar beneden gaat wat schiet de veehouder er dan mee op ik zeg dus geen verruiming maar lid worden van DDB ?

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.