Home

Achtergrond

NVV wil Europees onderzoek naar castratiestop

De Nederlandse Vakbond Varkenshouders pleit voor een internationale aanpak van het onderzoek naar de mogelijkheid om na 2013 te stoppen met castratie.

Op die manier wil de vakbond voorkomen dat Nederland in een situatie belandt vergelijkbaar met Denemarken. Dit land ontwikkelde in de jaren negentig een peperduur detectiesysteem voor berengeur en wilde vlees van niet gecastreerde, maar wel op berengeur gecontroleerde dieren in Duitsland op de markt brengen. Het detectiesysteem werd in Duitsland niet geaccepteerd en de Denen leden grote schade. Op dit moment lopen er nog steeds gerechtelijke procedures van de Denen om een deel van hun geleden schade te verhalen op Duitse afnemers.

"Als Nederland alleen een manier vindt om te stoppen met castreren, wordt dat nog niet meteen in het buitenland geaccepteerd. Daarom pleiten wij voor een bredere aanpak, waarbij meer landen betrokken zijn. We moeten op dit punt allianties smeden met partners in andere landen", aldus voorzitter Wyno Zwanenburg.

Binnen het project Beren op de Weg moeten binnenkort beslissingen worden genomen hoe onderzocht gaat worden welke mogelijkheden er zijn om te stoppen met castreren. Ook over de financiering moeten beslissingen worden genomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.