Home

Achtergrond 1 reactie

NMV tevreden met verlenging koudmerken

De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) is blij met de verlenging van de periode, waarin het koudmerken is toegestaan.

In de nota dierenwelzijn staat dat het koudmerken vanaf volgende maand verboden zou zijn. Landbouwminister Gerda Verburg heeft besloten om dat verbod uit te stellen tot juni 2011.

De NMV lobbyde de afgelopen tijd flink bij politici om het koudmerken te behouden. Harm-Evert Waalkens van de PvdA diende daarop een motie in om het te behouden. Het CDA en de VVD steunden die motie.

Er zijn volgens de NMV niet voldoende goede alternatieven voor het koudmerken. "De kwaliteit van de oormerken is erbarmelijk. Daar gaat nog wel eens wat mee mis. Koudmerken is daarom de beste aanvulling op de koe-herkenning. Dat systeem is betrouwbaar als er een oormerk kwijt is of niet meer te lezen is", legt NMV-voorzitter Peter ten Hoeve uit.

LTO Nederland liet de lobby voor het koudmerken varen vanaf oktober vorig jaar. "We hebben lang gepleit voor het behoud van de mogelijkheid om runderen te merken door middel van vriesbranden. Dat doen we niet meer, omdat er voldoende alternatieven voor het koudmerken zijn", stelde Toon van Hoof, portefeuillehouder diergezondheid van LTO, in oktober vorig jaar in het Agrarisch Dagblad.

Halsnummers, elektronische chips en pootbanden kunnen het koudmerken volgens hem goed vervangen. "Het zal niet voor alle bedrijven makkelijk zijn om zonder vriesbranden te werken, maar als we de lobby daarvoor vasthouden, kan dar ook meer schade veroorzaken in het huidige politieke milieu", zei hij.

Zo’n 25 procent van de Nederlandse melkveehouders met 30 procent van het aantal koeien in Nederland gebruikt het koudmerken nog volgens de NMV. Zij kunnen dit door het uitstel van het verbod door Verburg blijven doen tot juni 2011.

Eén reactie

  • no-profile-image

    schapen houder

    WAAROM MIJNHEER WAALKENS VAN PVDA MOGEN ZE WEL KOUD BRANDEN BIJ KOEIEN EN NIET STAARTJES COEPEREN BIJ LAMMEREN.
    DIT IS DISCREMINATIE VAN DE HOOGSTE ORDE PS BEIDE IS PIJNLOOS.

Of registreer je om te kunnen reageren.