Home

Achtergrond 34 reacties

NMV: Friesland Foods speelt melkveehouders tegen elkaar uit

De zuivelcoöperatie Friesland Foods speelt de melkveehouders tegen elkaar uit door geen melk meer bij hen op te halen. Dat zegt Peter ten Hoeve, voorzitter van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond.

Friesland Foods had beter moeten overleggen met de DDB. Dan waren de blokkades snel opgeheven en had de zuivelcoöperatie daar gewoon weer door kunnen werken. Bovendien had volgens Ten Hoeve de noordelijke zuivelreus de onrust onder de boeren moeten benutten om betere prijzen bij haar afnemers te bedingen.
Ten Hoeve vindt het jammer voor de leden van Friesland Foods, die hun melk nog wel wilden leveren, dat hun zuivelcoöperatie hun melk niet meer ophaalt. “Aan de andere kant profiteerden zij de afgelopen dagen van hogere opbrengsten voor hun melk, doordat een aantal melkveehouders geen melk meer leverden”, stelt hij.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  .

  Ik word hier schijt ziek van! De hele melkveehouderij in Nederland is één polonaise! Ze lopen allemaal achter elkaar aan. Zegt het lto bestuur en de zuivel industrie dat je moet groeien dan zijn er gekke die voor 2,50 euro qouta kopen. Zeggen één jaar later dat het qouta veel te duur is dan gaan er mensen qouta verkopen en melken zonder qouta. Ook zijn er mensen die hoog gefinancierd zitten met ruimte in de stal die ze vorig jaar niet vol zetten toen het qouta maar 0,80 cent kosten. En 2 jaar eerder kochten zij dat zelfde qouta nog voor bijn 2 euro! Zo zijn er veel meer voorbeelden te noemen van de polonaise in de melkveehouderij. Nee de meeste zijn geen ondernemer! En ook nee de meeste zijn te stom om na te denken! Snappen jullie dan nog niet dat die melkfabrieken er voor zijn om winst te maken? Als wij voer willen kopen dan kopen wij die waar dat het goedkoopste is! Dat doet de melkfabriek ook! Logische! Het zogenaamde boeren bestuur krijgt dacht ik 70000 per jaar! Dat is op een gemideld melkveebedrijf 0,10 cent! Vind je het gek dat dat zelfde bestuur de melkprijs wel goed vind? Ja die komt dan samen dik boven die 0,40 cent! Hier moeten jullie zeker lang over nadenken! Ik wil ook wel in zo'n bestuur! Maar ik lever nooit mijn melk aan die organisatie! Dan ben ik dief van mijn eigen portomonee! Dat jullie dit niet snappen oke ik vergeef het jullie! Maar praat dan niet zo dom!

 • no-profile-image

  geert

  Stelletje losers vd DDB, vervang dat bord van jullie door een bordje met te koop!!!! Sieta Keimpena of hoe het mens ook heet moet maar in het bestuur van FF dan kan ze daar precies vertelllen hoe het moet..
  Snappen jullie dan zelf niet hoe het gaat, De grote jongens onder ons VB en steegro steunen jullie financieeel maar jullie lopen voor hun karretje. Die laten echt geen tank weg lopen!!!!!
  En jullie oud-voorzitter (J-C Voogelaar) die zit toch ook in het bestuur van FF!!!!!

 • no-profile-image

  op de hoek

  Workum is al weer open, nu een hele groep boeren richting dronrijp, dat duurt ook niet lang meer. DDB heeft de plank finaal misgeslagen met deze actie en is in workum ook tot deze conclusie gekomen.

 • no-profile-image

  Bram

  Wat kortzichtig.
  WIJ worden GEDWONGEN onze melk nu weg te laten lopen, door jullie acties, terwijl JULLIE daar VRIJWILLIG voor gekozen hebben en ons ook nog profiteurs durven te noemen.
  Jullie beginnen terroristische trekjes te vertonen en daar zou ik maar mee oppassen.
  Jullie lijken wel een stel kleine kinderen die hun zin niet kunnen krijgen.

 • no-profile-image

  achterhoeker

  Een bekende van ons stond vanmiddag met de neus voorop bij de blokkade van een melkfabriek van friesland foods. maar heeft vanochtend nog fijn melk afgeleverd en is niet van plan om zijn melk weg te laten lopen. Van 2 walletjes eten errug laf!!!

 • no-profile-image

  B.Stoks

  In mijn ogen moet niet de fabriek op zijn flikker hebben. Maar ik zou naar de grootste melker van Nederland gaan. de Rabobank dus en die niks meer betalen aan aflossing en rente.natuurlijk in collectief verband. en die gaan maar naar de grote winkel ketens toe die als maffia reageren.doen ze het de industrie aan dan zegt industrie bekijk het en doen leverings stop.maar landbouw met slappe ministerie en betaalde voormannen die wel eenling als slachthuis kapot maakt en over jaar of 2 na recht zaken er 2 a 3 miljoen voor gemaakte fout zal gaan betalen.
  De weg via de bank die zie ik zitten. dat niveau is goed. melk fabriek is niveau van niks.Nieuw-zeeland heeft dit jaar al voor 2e keer melk prijs verhoging gedaan. op politiek niveau met de melkfabrieken in overleg.om te compenseren voor droogte(voerkosten)en energie kosten.
  En stumpers in Europa kunnen dat niet?
  Kunnen alleen maar elkaar afkraken op politiek niveau zoals elke dag te lezen is op internet en krant.dat is hun job?
  Kont tegen de fabriek maar verstand naar de grootste melker is mijn mening na 17 jaar geen veehouder meer te zijn in NL.maar wel hier het te zien en via internet de witte motor in de wereld te volgen. Is dit mijn mening

 • no-profile-image

  siep

  Een melkprijs die onder de kstprijs ligt is toch niet normaal? Met de actie van de DDB is in elk geval geprobeerd om de boeren een beter bestaan te geven. Jammer dat er boeren zijn die liever onder de kostprijs melken dan dat zij zich sterk maken voor een betere melkprijs. De DDB zet zich teminste in voor de boer, iets wat je niet kunt zeggen van de melkfabrieken!!!

 • no-profile-image

  ...

  en weer zijn de boeren een gewillig slachtoffer omdat ze zoals gewoonlijk niet 1 front vormen: net een kruiwagen vol kikkers!

 • no-profile-image

  Bram

  De boerin uit gelderland is ook zo'n klein kind. Durft niet eens haar naam onder haar reactie te zetten ( flinke meid hoor of jongen dat je bent).
  Wij laten ons niet voor het karretje van ff spannen zoals jij beweert, maar we laten een terroriserende minderheid ook niet haar wil opleggen aan de welwillende meerderheid. We leven in een democratie en niet in een dictatuur.
  Actievoeren prima, maar mensen die een andere visie dan jullie hebben mogen toch gewoon hun melk blijven leveren, ook als het julllie niet goed uitkomt.
  Geef maar toe dat het jullie tegenvalt wat aan melk achtergehouden wordt!!!

 • no-profile-image

  Frank Simmes

  Weet u dat er in duitsland 150.000 melkveehouders zijn (in Nederland 16.000) Meer dan 60 % laat al een week de melk in de gierkelder lopen. Als actie voor een betere melkprijs. Dat betekend 34,5 miljoen liter per dag in de gierkelder. Een beetje solidariteit lijkt me op z'n plaats. Er moet worden gesleuteld aan de systematiek om een kostprijs dekkende melkprijs te krijgen. Dit is een europees politieke zaak. Dit is dus zeker een zaak voor onze Minister Gerda Verburg. De politiek moet hier verantwoordelijkheid nemen. Zij stemmen vraag en aanbod af middels de quotering. Is het aanbod te groot dan daalt de prijs. Dat is marktwerking. Boeren kunnen dit zelf niet in de hand houden. Regulering van vraag en aanbod zal door de overheid gestuurd moeten worden om de boeren elkaar niet te laten uitspelen. Als de markt vrij komt in 2015, zal elke boer meer gaan produceren, daalt de prijs, dan zal men weer meer willen produceren. Dit zal erg veel onrust gaan brengen in de markt. Vergelijk het met de varkenshouderij. De melkmarkt is veel moeilijker te sturen omdat de cyclussen veel langer zijn. Hier zal door de politiek ernstig over nagedacht moeten worden. Quotering afschaffen is een doodsteek voor de sector. Op welke manier dan ook regulering van de markt moet blijven. Europa houd nu bewust de quotering te hoog om de voedselprijzen te laten dalen te koste van de individuele melkveehouders

  Geplaatst door Frank Simmes, Netterden

 • no-profile-image

  japie

  Aktie voeren voor een betere melkprijs is ok. Als ondernemer heb je hier wel of geen goed gevoel bij. Laat elkaar dan in hun waarde. ik ben geen lid van de ddb, heb wel getwijfeld, maar door hun laatste actie om de fabrieken te bezetten is mijn twijfel volledig weg. Hiermee heeft de ddb de mogelijheid van melk leveren ons ontnomen en dit neem ik ze zeer kwalijk. In onze regio zijn nog genoeg ddb-ers (althans dat zeggen ze dat ze lid zijn) die hun melk nog gewoon leveren. Als je als fanatieke ddb-er je ballen wilt laten zien, ga dan naar die boeren en trek hier de tank open zodat de andere boeren wel hun melk gewoon kunnen leveren. Zielig om nu te zeggen dat ff de boeren tegen elkaar uitspeelt. Jullie doen dat zelf. Het lijkt mij ook dat niet alle ddb-ers deze laatste aktie kunnen accepteren. Dus opzeggen je lidmaatschap en je aktiebord (als je die nog hebt staan) snel achterin de schuur zetten.
  Groeten uit Salland

 • no-profile-image

  Boerin

  Wat een ongelooflijk stelletje sufferds heeft zich voor het karretje laten spannen van RFF. Daar lachen ze zich een kriek. Want er is altijd wel een stelletje heethoofden dat precies voorspelbaar reageert. RFF kan nl. makkelijk de melk nog kwijt op andere locaties.
  Kijk eens naar wat er bijvoorbeeld in Duitsland gebeurt, daar snapt de meerderheid het wel, inclusief de minister van landbouw en de politiek. En in Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland, Luxemburg, Italië..... Maar hier in Nederland.... het is triest hoe een deel van de collega"s het nog steeds "beter weet". Of liever: niet begrijpt.
  Terwijl elders in Europa tienduizenden mede-boeren ondertussen nog steeds de kolen uit het vuur halen.
  Ik zou zeggen tegen al die gezagsgetrouwe Brave Hendrikken die zich voor 25 ct in de toekomst willen laten uitmelken: je bent pas echt een vent als je afziet van elke prijsverhoging die het resultaat is van de acties van de EMB.

 • no-profile-image

  gerrit

  K.I.S.S. , DDB wordt gesponsord door bijv Steegro en Van Bakel en die hebben er alle belang bij dat de spotmarktprijs omhoog gaat zodat zij weer een hogere prijs beuren(hogere marge).

 • no-profile-image

  wim

  Bram volgens mij wil je ook graag een baantje in de top van ff.
  Of je bent geen melkveehouder.
  Of je hebt een toekomstvisie die niet verder gaat dan 1 dag

 • no-profile-image

  RFF leverancier

  Volgens de contracten hebben boeren een leveringsplicht, daarom ook die dreigbrief van RFF. Maar er is ook een afnameplicht van RFF die ten alle uitgevoerd moet worden!!! Wat als er 3 fabrieken van RFF afgebrand waren? Hadden ze dan ook gezegd we halen de melk niet op? GELUL de RFF heeft de boeren tegen elkaar opgedreven, en daarmee nog gewonnen ook. M.a.w. RFF heeft het slim gespeeld, DDB netjes gebleven, want ze hebben confrontaties voorkomen, de nog leverende boeren, waaronder ik, zijn dom geweest en zijn er met beide benen ingetrapt. Vanmorgen heb ik de melk laten lopen en zeg morgen mijn verbintenis met RFF op. Ik was neutraal, ben ik nog, maar RFF heeft mijn kredit verspeeld

 • no-profile-image

  wieberen

  ddb speelt boeren tegen elkaar uit als het moet ben ik bereid ze voor onze fabriek weg te meppen

 • no-profile-image

  g franken

  jammer dat meeste zgn ddb leden alleen maar anoniem durven te schreeuwen . en zoals altijd in dit land denken de grootste schreeuwers dat ze in de meerderheid zijn .ook de partij voor de dieren dacht het zo te kunnen maken ,en zie of hoor ook daar is het stil geworden.
  mochten jullie ddb ers jezelf nog serieus nemen denk dan eerst goed na over het democratische bestel waarin wij leven en ondernemen, iedereen heeft de keus om ondernemer te zijn of te stoppen als de marges op jullie bedrijven in de min staan is het laatste misschien wel wijs.
  maar laat de (domme) boeren die wel verdienen wel hun melk laten leveren want deze poolse arbeiders weten met hard werken nog wel brood op de plank te krijgen

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Onvoooooorstelbaar!!!! FF kon de melk rustig ophalen en verwerken bij andere fabrieken, zelfs bij de concurrent, heeft DOC donderdag ook gedaan. De fabriek heeft nog steeds een groot deel van de Nederlandse boeren in haar macht, i.p.v. andersom.
  Vroeger noemde we deze mensen NSB'ers. Ook de reactie's op deze pagina ik kan me niet begrijpen waarom je niet durft op te komen voor je eigen inkomen.
  Wat ben ik blij dat ik in Dld woon waar we nog eensgezind zijn, en schaam me diep dat ze me hier "den Höllander" noemen. DDB laat je niet uit het veld slaan!

 • no-profile-image

  DDB-lid

  Volgende week nog harder akties net als de Fransen. Iemand een vuurtje?

 • no-profile-image

  stammie

  Als je kostprijs echt 43 eurcent is heb ik maar 1 advies NU STOPPEN met melken quotumprijs en grondpijs is nog goed en waarom zul je je hele leven iets doen waar je niet goed in bent? Je bent vrijwillig melkveehouder en dus ondernemer, als je een vast inkomen wilt hebben moet je voor een baas gaan werken.

 • no-profile-image

  dirk

  In deze krant staat ook een ondezoeks uitslag dat 70% van de ondervraagden de acties steunt zegt genoeg over de meerderheid

 • no-profile-image

  Jan

  Bram, jij gelooft wat het FF bestuur zegt. Ze lliegen zoals altijd. De fabrieken in Lochem, Beilen, Hogeveen en Balkbrug waren gewoon open. En dat jouw melk naar Frieslanmd gaat is gewoon een list. Boeren tegen elkaar opzetten, dat was het doel van FF. Wie stuurt eer nu knokploegen naar zijn eigen leden. Dat doen alleen dictators. Een echte vertegenwoordiger van zijn leden gaat praten. Het zijn stuk voorstuk machtswellustelingen met veel te grote ego's daar bij FF. En als jij een vent bent ben roep jij als lid je bestuur tot de orde.

 • no-profile-image

  verbaasde boer

  Hoe zo hogere melkprijs?? In deze dagen krijgen boeren die wel leveren echt geen hogere opbrengsten voor de geleverde melk omdat anderen niet leveren. De melkprijs blijft hetzelfde.

 • no-profile-image

  .

  Coöperaties zijn en blijven een groot goed voor de agrarische sector. Toch heeft de vorming van coöperatieve reuzen in onder meer de zuivel, de bloemenwereld en de vleessector zijn schaduwzijden, zoals voorzitter Tammo Beishuizen van LTO Noord aangeeft.

  De bedrijven zijn soms te groot om goed te controleren voor een boerenbestuurder, al kan die met 70.000 (Friesland Foods) of 60.000 euro (Greenery) euro vergoeding een paar aardige cursussen volgen en kan hij op het bedrijf zelf een medewerker inhuren. De bedrijven staan puur door hun schaal soms te ver af van de gewone leden. Bovendien staat bij de grote coöperaties het eigenbelang van onderneming of directie soms op gespannen voet met het ledenbelang. Ook al mag dat niet zo zijn. Daarom is het goed dat er tegenwicht wordt geboden. Buiten de onderneming in de vorm van concurrenten. Binnen de onderneming in de vorm van kritische en goed opgeleide leden en bestuurders.

  Misschien moet bij de selectie betere eisen worden gesteld. Zo zouden topbestuurders niet alleen aan minimale vaardigheden moeten voldoen, maar zou er ook een groter aantal kritisch ingestelde leden benoemd moeten worden. Weliswaar gelden nu in naam ook bekwaamheidseisen en wordt wel geselecteerd op kritisch vermogen, maar dat moet meer om het lijf krijgen. Helaas te vaak is een commissariaat nog een goed betaald erebaantje voor een iets te vaak ja-knikkend lid.

 • no-profile-image

  Wim Habben Jansen

  RFF is te laf om zelf spijkers met koppen te slaan. Dat laten ze liever doen door boze boeren die met de melk blijven zitten. Dat was een aantal jaren geleden al zo met de stakingen van het personeel in de fabrieken en nu spelen ze de niet actievoerende boeren uit tegen de actievoerende boeren. Heren veehouders, laat jezelf niet voor het karretje spannen van Attema en kornuiten. Voor een melkprijsverhoging van één cent per jaar kan je je melk 10 dagen thuishouden.

 • no-profile-image

  gert

  heeft peter ten hoeve wel goed overleg gehad met F.F. en weet die wat te doen aan een betere melkprijs

 • no-profile-image

  Een tuinder

  Ik dacht dat jullie boeren de baas waren bij Friesland foods?

 • no-profile-image

  boertje

  ff boeren die achter ff staan zijn net poolse fabrieksarbeiders doe is wat zorg dat de top er uit gaat en flinke boeren weer aan de leiding die voor u inkomen gaan en laat je niet bang maken door je eigen cooperatie

 • no-profile-image

  gerard vanhommerig

  Een ding is voor mij nu duidelijk van belange behartiging hebben Peter ten hoeve en ook Siemjan Schenk te weinig gezag. Ze kunnen dan wel in hun kringetje gezellig vergaderen het produkt dat ze voort brengen is de melkvee houderij onwaardig.Als wij in het verleden kijken en ook nu elders in de wereld dan is het tot waarde brengen van melk het beste geregeld in een onderneming waar wij eigenaar van zijn. Nu kan ik deze stelling met heel veel argumenten onder bouwen, iedere melkveehouder is het daarmee eens. Heel eenvoudig gezegd een ketting is net zo sterk als de zwakste schakel.Over de oorzaak van het probleem hoor ik ze niet,samen gevat als je een probleem wil oplossen moet je de oorzaak aanpakken en niet de simtomen gebruiken voor je ego op te poetsen

 • no-profile-image

  Bram

  wim, ik ben geen ééndagsvlieg maar een kritisch ff lid. Ook ik vind dat de melkprijs omhoog moet en kan, alleen weiger ik PERTINENT MELK IN DE MESTPUT te laten lopen ( of waar dan ook in) en dat is een bewuste keuze van mijn kant.
  Wat mijn toekomstvisie betreft, die gaat verder daar, waar die bij jou ophoudt.

  Als de actie van de ddb werkelijk zo massaal gesteund werd, of zou worden dan waren die blokkades helemaal niet nodig geweest, maar ja 70% steun is nog geen 70% minder melk naar de fabrieken.
  Het beetje sympathie dat ik tot gisteren voor ddb had is door jullie eigen toedoen volledig de grond ingeboord en niet alleen bij mij, gelezen de reacties.

 • no-profile-image

  Sjors

  Gelukkig hebben we tegenwoordig camera's zodat we kunnen zien wat er echt gebeurd is en we niet die aanhoudende DDB propaganda/misleiding hoeven te geloven..... http://nl.youtube.com/watch?v=DnFWPi_g-D0

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Hey boeren die de DDB'ers weggejaagd hebben bij RFF, misschien mogen jullie wel straks in raad van bestuur. LAFAARDS!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  K.i.s.s.

  Een interresant aspect wat nu ook nog met deze actie naar voren komt is dat de ddb gesponserd wordt. Dit kunnen alleen maar toeleveranciers zijn, welke uiteindelijk ook weer onder een multinational opereren, het zal mij benieuwen hoe deze verstandhoudingen er in de toekomst na deze actie's er uit gaan zien. Want deze sponsors zijn uiteindelijk mede drijfveren voor deze actie's. Want de boeren kunnen dit niet betalen zeggen ze.

 • no-profile-image

  piet

  Beetje slap om na een mislukte aktie een ander de schuld te geven!
  De mensen die op de barricades stonden heb ik tenminste nog nooit op ledenvergaderingen gezien van de zuivelcooperatie! Ze hebben dus ook geen recht van spreken. Om andere boeren hun wil op te leggen en ook nog te duperen gaat me veel te ver, over dictators gesproken....
  Alle krediet die de DDB had is dan ook verspeelt. Het landbouwbeleid in de EU is een feit. Het wordt dus hoog tijd dat de DDB aktieleden hun bedrijf op orde krijgen, met een lage kostprijs om in de toekomst nog te kunnen boeren. Of was dit soms de laatste stuiptrekking?

Laad alle reacties (30)

Of registreer je om te kunnen reageren.