Home

Achtergrond 209 x bekeken

NAK maakt veldkeuring pootgoed onvoorspelbaar

De keuringsdienst NAK gaat de veldkeuring van pootaardappelen minder voorspelbaar uitvoeren, zodat besmettingen met de bacterie erwinia beter worden opgespoord.

Dat blijkt uit de informatiegids voor de keuring van zaaizaad en pootgoed, die deze week is verschenen. De NAK had eerder dit jaar al aangegeven de opsporing van erwinia te willen verbeteren.

Volgens technisch directeur Addy Risseeuw konden telers in het verleden de keuringsvolgorde van percelen herkennen. Dan konden ze vlak voor de komst van de keurmeester een perceel vrij maken van zieke planten. Risseeuw: "Vanaf dit jaar is de keuringsvolgorde onvoorspelbaar."

De normen voor het aantal zieke planten per klasse is niet veranderd. Als de keurmeester twijfelt of een perceel is aangetast door bacterieziek kan de NAK een selectieverbod opleggen van maximaal één week. Zo’n verbod kan vaker worden opgelegd.

Verder is de NAK vanaf 1 juli het enige laboratorium dat bemonsteringen en uitslagen mag doen voor de AM-vrij verklaring. Private laboratoria mogen dat niet meer door een andere interpretatie van de EU-richtlijn.

Daarnaast is het zo dat de partijkeuring door de NAK voortaan ook geldt als exportkeuring. Voorheen moest exportpootgoed apart worden gekeurd door de PD.

Of registreer je om te kunnen reageren.