Home

Achtergrond

Myanmar accepteert Amerikaanse hulp

Myanmar accepteert Amerikaanse noodhulp om de slachtoffers van de cycloon Nargis te helpen.

Dat meldde de staatstelevisie van Myanmar vandaag. De eerste Amerikaanse militaire vliegtuigen met hulp zullen maandag in Myanmar arriveren, liet het Witte Huis later weten.

Volgens de staatstelevisie werd het besluit genomen tijdens overleg tussen de onderminister van Buitenlandse Zaken Kyaw Thu en het hoofd van de Amerikaanse ambassade in Myanmar, Shari Villarosa.

De zaakgelastigde van de Amerikaanse ambassade heeft de onderminister de voorstellen overhandigd voor hulp in de komende dagen, aldus de spreekbuis van de junta. ,,Myanmar heeft gezegd dat het akkoord gaat.''

De staatstelevisie ontkende ,,geruchten'' dat Myanmar hulp van westerse landen afwijst. De junta weigert buitenlandse hulpverleners de toegang tot het land. Myanmar verwelkomt wel hulpgoederen, maar wil het zelf verdelen. De ambassadeur bij de VN herhaalde later nog eens dat zijn land hulp uit elk land accepteert.

De VS verklaarden donderdag nog te overwegen om hulpgoederen vanuit de lucht te droppen in Myanmar. Daarvoor staan vliegtuigen en helikopters klaar in Thailand.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.