Home

Achtergrond 1 reactie

Monsanto en Syngenta leggen ruzie bij over gengewassen

De kweekbedrijven Syngenta en Monsanto hebben een akkoord gesloten over hun genetisch gemodificeerde soja en mais.

Hiermee zijn alle gerechtelijke procedures tussen beide concerns van de baan.

Syngenta en Monsanto strijden al jaren over patenten op gen-mais en gen-soja. Davor Pisk, operationeel directeur van Syngenta, is blij met het akkoord en verwijst naar de huidige voedselcrisis. "De noodzaak om de agrarische productie op te voeren is groter dan ooit. Door deze overeenkomst krijgen telers meer keuzemogelijkheden in soja en mais."

Volgens het akkoord mag Monsanto gebruik maken van de Syngenta-techniek om een gewas resistent te maken tegen het herbicide Dicamba. Monsanto betaalt daar een vergoeding voor.

Syngenta mag op haar beurt tegen betaling gebruik maken van de Monsanto-soja die resistent is tegen RoundUp. Bovendien gaan de bedrijven samenwerken op het gebied van gentechniek.

Eén reactie

 • no-profile-image

  F.

  Is dit echt wat wij willen?
  Patenten op deze basisproducten?
  Daar moet geld op worden verdiend, dus de prijzen voor de boeren gaan stijgen, dus de prijzen voor de consumenten gaan stijgen.
  Dat is een groot nadeel.
  Daarnaast is het door het monopolie (eigendomsrecht op deze producten, het zijn immers gefabriceerde zaden) mogelijk om de voedselproductie - op termijn te - te beinvloeden.
  Henry Kissinger zei het al in de 70er jaren: "he who controls the food, controls the people".
  Brrr, angstige gedachten.
  Zijn deze bedrijven zo naief dat zij dit niet weten en slechts handelen uit het oogpunt van menselijkheid?
  Een nobel streven om de honger uit te bannen?
  Ik geloof het niet.

  De huidige voedselcrisis in de arme landen is ook niet ontstaan omdat de vraag is toegenomen of door stijgende productieprijzen. (dit is 15% volgens de wereldbank). De prijzen zijn echter met 75% gestegen.

  Nee, men bezit arealen aan productie middelen en die worden ingezet om bio brandstoffen te produceren. Dat levert meer op!
  Het gaat dezelfde kant op met mais en soja.

Of registreer je om te kunnen reageren.