Home

Achtergrond

Ministeries leggen verantwoording af

Alle ministeries leggen vandaag verantwoording af voor het beleid van het afgelopen jaar.

Zij publiceren daarvoor hun jaarverslag. Op die manier wordt duidelijk wat eerder aangekondigde maatregelen opgeleverd hebben. Officieel is het komende woensdag pas verantwoordingsdag, de tegenhanger van Prinsjesdag, maar nu komen de departementen al vast met hun gegevens.

Woensdag, op verantwoordingsdag, laat de Algemene Rekenkamer in een grote stapel rapporten weten wat volgens haar het kabinetsbeleid vorig jaar heeft opgeleverd. Ook geeft premier Jan Peter Balkenende dan in een brief van ongeveer twintig pagina's zijn visie op het afgelopen jaar, het eerste van zijn vierde kabinet. Volgende week donderdag debatteren de fractievoorzitters met het kabinet over de resultaten.

Verantwoordingsdag, aan het Binnenhof bekend als gehaktdag, heeft sinds haar entree een aantal jaren geleden nog geen vaste plek in de harten van politici weten te veroveren. Steeds is er kritiek dat er vanuit de partijen en de media te weinig aandacht voor is en dat het debat over de jaarverslagen te weinig oplevert. Ook dit jaar is met een aantal aanpassingen, zoals de verantwoordingsbrief van de premier, gepoogd de dag meer aanzien te geven.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.