Home

Achtergrond 18 reacties

Minister Verburg belt met Aaldert Wildeboer

Minister Gerda Verburg heeft telefonisch contact opgenomen met Aaldert Wildeboer, directeur van slachterij Friesland Vlees.

Aanleiding vormde een telefoontje van zoon Harrie Wildeboer met het verzoek de minister te spreken. Wildeboer houdt de minister schuldig voor de problemen waarin zijn bedrijf is geraakt. Verburg herhaalde zich hiervoor niet verantwoordelijk te voelen, omdat de poortcontrole gericht was op de veetransporteurs.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  vlees

  wakker dier, dan vreet je toch gewoon geen vlees, het wordt eens tijd dat dit soort uitwassen, als wakker dier eens aangepakt gaan worden. waarschijnlijk zit je zelf hasj oid te roken

 • no-profile-image

  Annegien

  Informanten gaven aan dat meer dan de helft van de aangevoerde koeien kreupel of ziek was. De transporteurs durfden natuurlijk niet meer te komen na de aangekondigde poortcontrole van minister Verburg. Dat verklaart ook waarom de aanvoer van vee drastisch gedaald was, zodanig dat de slachterij kon sluiten. Als men niets te verbergen had, hoefde de poortcontrole niet gevreesd te worden! Een van de transporteurs, Tammenga uit Siddeburen, paste zelfs zijn advertenties in de Boerderij en het Agrarisch Dagblad aan. Tot de start van de AID controles op 7 april vroeg hij om ‘moeilijk lopende en slecht ter been zijnde koeien’, nu vraagt hij ‘licht afwijkende koeien’.
  Ook is het op zijn minst opmerkelijk dat Wildeboer in de Nova uitzending van afgelopen vrijdag een geavanceerd systeem in het slachthuis laat zien waarbij hij stelt dat liggende en kreupele koeien voor de deur voor het slachthuis worden doodgeschoten en dan worden opgetakeld om naar de slachtlijn te worden vervoerd. Terwijl zijn zoon aangeeft dat zijn vader zich “vergist” omdat deze dieren juist naar de destructie zouden gaan.
  Op grond van Europese wetgeving mogen zieke, liggende en kreupele koeien niet levend vervoerd worden en moeten zij op het erf door een dierenarts uit hun lijden worden verlost en worden afgevoerd naar de destructie. De veehouder maakt dan kosten voor de dierenarts en de destructie en zij lopen daarmee ook de slachtpremie mis, een Europese subsidie van circa 60 euro die zij voor elke geslachte koe krijgen. Dit systeem heeft ertoe geleid dat door malafide veehouders alles op alles wordt gezet om koeien naar het slachthuis te krijgen. Sommige transporteurs hebben hiervoor zelfs een lier in de wagen gebouwd zodat zij liggende koeien aan hun poten de wagen in kunnen trekken. De toch al verzwakte koeien worden op onnoemelijke wijze mishandeld en komen dan uitgeput en verwond op het slachthuis aan. In Leeuwarden leek juist het omgekeerde het geval en werden deze koeien wel doorgelaten voor de slacht. Het bedrijf van Wildeboer had een grote aantrekkingskracht op malafide veehouders en handelaren.

 • no-profile-image

  een wakker dier

  Merkwaardige man die pietje uit Friesland.
  Hij wil dat mensen die hij verafschuwd met oplossingen komen, die volgens een wakker dier dienen te komen van de veroorzakers van de onregelmatigheden.
  Merkwaardig....hoogst merkwaardig.
  Als pietje en co nu eens letterlijk hun eigen vleesstraatje schoonhouden/vegen dan is er niks loos...toch pieterman?

 • no-profile-image

  een wakker dier

  Gli (13.44) reageert off topic.
  Maar Gli uut Ieselmuden, waarom was jij dan niet bij het provinciehuis in Zwolle
  om tegengas te geven aan mensen als ``een wakker dier´´, die als vele boeren en buitenlui de slogan riep:
  ZEG NEE TEGEN FABRIEKEN MET TEVEEL VEE! (zie oa. de Stentor-Zwolsche courant).
  Overigens geef ik om heel andere reden dan jij, vrouw Verburg ``comme l´habitude´´ een onvoldoende.
  @vleesvreter op 13.44 uur.
  Een wakker dier eet al 20 jaar geen vlees meer !
  Ik weet teveel van de branche EN heb teveel leed gezien in deze, om ooit nog vlees te vreten,
  Vlees vreet je dat weet je !
  Jammer dat je verder voor de rest geen blijk geeft ook nog iets meer te weten dan vlees vreten!

 • no-profile-image

  een wakker dier

  Nou en wat dan nog Carien,
  Annegien heeft het gelijk met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid aan haar
  zijde.
  Dat geef jij onbedoelt ook toe...immers jij ziet geen kans om haar beweringen te ontkrachten.
  Opa Wildeboer (Hollandseveld) was een heel apart slager, een wilde slager die goedkoop vlees kon leveren.
  Neem van mij aan dat de appel in deze niet ver van de boom is gevallen.
  In eerdere inzendingen heb ik uitgelegd hoe dat vlees zo goedkoop kon zijn.
  Wat in Hollandseveld
  (op "t Hoekie") en later ook nog op de hoek van de julianastraat/bentinckslaan in Hoogeveen
  kon....dat werd nu in grote stijl in Friesland gedaan.
  Ik vrees dat het knoeien met wrakke koeien niet is uit te roeien.
  Ik schrijf hier niet voor de vleesvreters, maar wel voor de dieren die hoe dan ook, altijd de dupe zullen
  zijn van het snelle geld dat voor gewetenloze lieden boven alles telt!

 • no-profile-image

  een wakker dier

  Tja in die poortcontrole vonden de transporteurs
  -die geen pottenkijkers wensten- voldoende reden om naar elders uit te wijken.
  Wildeboer.... de wilde slager uit Hollandseveld was toen heel snel uitgeteld.
  Veel bakkers eten hun eigen taartjes niet....ik vraag mij af of Aaldert en co. hun eigen vlees wel aten.
  In het algemeen genomen durf ik te stellen, dat het knoeien met wrakke koeien niet is uit te roeien.

 • no-profile-image

  een wakker dier

  Gli zal ongetwijfeld ook een vleesvreter zijn ....maar voor de goede orde: ik bedoelde vleesvretertje die om 09.11 uur zich presenteerde als vleesgenieter.

 • no-profile-image

  jeroen

  Jammer, dat zo'n bedrijf naar de klote wordt geholpen, maar zolang de media achter de mediag**** van wakker dier,PvdD aanloopt, krijg je dit soort onzinnige gebeurens.

 • no-profile-image

  Piet

  Als de PvdD en Wakker Dier lef tonen, pleiten zij voor een knuppelpremie op zwak vee. Deze premie zou bijvoorbeeld toegekend kunnen worden door een dierenarts die het dier afspuit. Dit leidt er toe dat er minder neiging is om zwakke dieren te vervoeren. Slachtpremie afschaffen mag wat mij betreft ook, maar dan wel in Europees verband. Dit zijn slechts ideeën, maar blijkbaar weet de PvdD en WD niet met bruikbare oplossingen te komen. Er wordt slechts geroepen over afgeschaffen en andere zinloze kreten. Verder klopt het bericht van de PvdD niet; Wildeboer kon nog wel dieren krijgen maar de afzet was onmogelijk geworden. Ondanks dat hij op dat moment puike dieren aangeboden kreeg.

 • no-profile-image

  gert

  die controles hadden ook wel zonder tamtam kunnen plaatsvinden.Verburg moest zonodig eens haar spierballen laten zien,wat tot de ondergang van het bedrijf heeft geleid

 • no-profile-image

  carien

  @Annegien: Makkelijk reageren hé als je zo een kopie van het persbericht van de Partij voor de Dieren kan copypasten op dit forum?

 • no-profile-image

  brabander

  het is gewoon een lachertje wat er allemaal geschreven wordt hoop dat er eens mensen wakker worden weet wel van iedere koe die geslacht word heffen ze onkosten dus de vwa heeft er belang bij dat de koeien op een slachthuis komen maar lto heeft weer belang en veel met rendac zodat die weer energie kunnen verkopen en een ieder weet dat het allemaal geld opbrengt zou het niet zo zijn dat het allemaal door gestoken kaart zijn van de bovengenoemde instellingen hoop dat friesland vlees dit gaat overleven en een goed en gezond bedrijf kan blijven want de slachterijen zijn en blijven nodig veel succes friesland en pak verburg goed aan want heel den haag snapt er niets van ze krijgen de info van studenten en niet van mensen die de praktijk ervaring hebben

 • no-profile-image

  gli

  Toen Verburg aantrad als minister gaf ik haar een 8, met de gedachte: moet het eigenlijk geen 9 zijn. Gaandeweg haar optreden is dit cijfer met een vol punt gedaald. De laatste keer gaf ik haar een 5. Ik begrijp best dat zij het moeilijk heeft, maar o.a. haar niet duidelijk overkomende afkeer van megastallen (waar trouwens de meerderheid van de agrariers nauwelijks tegenstander van is, dat moet gezegd) doet mij haar de volgende keer een 4 geven. Onbegrijpelijk dat gevoel dat boeren hebben over schaalvergroting! Die superondernemingen is toch maar voor een hoogst enkele weggelegd! Maar doordat het proces niet van de ene week op de andere plaats vindt menen heel veel agrariers dat zij nog redelijke kansen hebben op die Superondernemingen. Voor bijna iedereen ijdele hoop!!!! Zij behoren tot het gros van de ondernemers. En het gros is gedoemd te stoppen.

 • no-profile-image

  M. Hengelo

  Jammer dat de minister niet wil erkennen dat ze haar mond voorbij heeft gepraat met het noemen van 'een slachterij in Leeuwarden'en niet duidelijk is geweest in het noemen van misstanden bij het vervoer ipv de slachterij zelf. Ze vergeet dat door haar actie ruim 100 mensen geen werk meer hebben en dat een hardwerkende man als Aaldert zijn goedlopende bedrijf in rook ziet opgaan. Excuses naar Aaldert en Harrie waren op zijn plaats geweest!

 • no-profile-image

  boerin

  De minister trekt zich er niets van aan dat ze een bedrijf kapot heeft gemaakt.
  Typisch eerst dienen roepen op TV en dan pas gaan kijken en dan blijkt het niet te gaan om het bedrijf maar om de transporteurs
  Zij de minister op TV even DUIDELIJK moeten zijn!!!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  wilde boernedochter

  Heeft iemand Carien nog gezien?

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ik heb gisteravond het betoog van onze Minister bij PauwenWitteman gehoord. Volgens de strikte uitleg kan ze zich verschuilen dat het om twee separate zaken ging. De eerste is de toestand in het slachthuis en de tweede is het transport.
  Maar enige gespeelde naïviteit kan onze Minister niet worden ontzegd. Als morgen in de krant staat dat bij een bepaalde visboer een transport met stinkende vis voor de poort is tegengehouden kan ook deze de deur wel sluiten.
  Het had de minister gesierd als ze gisteravond expliciet de nadruk erop had gelegd dat met het slachthuis helemaal niets mis was. En om te stellen dat Wildeboer zich als ondernemer moet opstellen en zijn leveranciers moet benaderen vind ik hypcriet. Door de actie van VWA is het slachthuis in de problemen gekomen en niet door het ondernemerschap van Wildeboer.
  Hetzelfde is vervoerder Janssen overkomen. Nu hij is vrijgesproken door de rechtbank hoor je niemand meer. Hij blijft wel als ondernemer met de smet zittten. Zeer kwalijk allemaal.

 • no-profile-image

  Piet

  Sorry Wakker Dier, het is ook niet mijn branche, de melkveehouderij. Tegelijk zie ik wel dat de slachtpremie en destructiekosten tot een lastige situatie kunnen leiden. Om dit te voorkomen draag ik een oplossing voor. Ik snap echter niet dat de PvdD niet met deze oplossing komt.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.