Home

Achtergrond

Minder mensen naar bioscoop vorig jaar

Nederlandse bioscopen trokken vorig jaar 22,12 miljoen bezoekers: Ruim 5 procent minder dan het jaar ervoor.

In de hele Europese Unie daalde het bioscoopbezoek gemiddeld met 1,3 procent tot 919 miljoen verkochte kaartjes. Het European Audiovisual Observatory in Straatsburg meldde dat vandaag.

Het centrum merkt grote verschillen tussen de 27 EU-landen. In Oost-Europese landen, waar de welvaart snel groeit, nam het bioscoopbezoek juist flink toe. In Litouwen nam het zelfs met 34 procent toe, in Tsjechië met 11 procent.

Meest bezochte film in de EU was de Brits-Amerikaanse productie Harry Potter and the Order of the Phoenix, met ruim 38 miljoen betalende bezoekers. De Pirates of the Carribean (At Worlds End) en Shrek the Third volgden met elk 36 miljoen bezoekers in de EU.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.