Home

Achtergrond

'Miljoen daklozen in Myanmmar'

Ongeveer een miljoen mensen in Myanmar (Birma) zijn dakloos geraakt door de verwoestende cycloon die zaterdag het land aandeed.

Ongeveer 5000 vierkante kilometer van de Irrawaddy-delta staat nog onder water. Dat hebben de Verenigde Naties woensdag bekendgemaakt.

Zeker 22.000 mensen zijn omgekomen bij de ramp en 41.000 mensen worden nog vermist. De hulporganisatie Save the Children schat het aantal daklozen veel hoger in: "Miljoenen mensen in Myanmar zijn dakloos geraakt en "stapels'' lijken liggen te rotten in de zon'', aldus de directeur van de Myanmarese afdeling van de organisatie in Yangon.

In de hoofdstad staat de bevolking in kilometers lange rijen te wachten op eten en water. Vanuit Pyinkaya in het zuidwesten komen verontrustende berichten binnen over mensen die sterven, omdat hulpgoederen en water de 150.000 inwoners tellende stad nog niet hebben bereikt.

Volgens Save the Children is er snel hulp nodig om de noodlijdende bevolking van eten, water en andere benodigdheden te voorzien. Inmiddels heeft Singapore behalve geld een schip met hulpgoederen naar het door de militaire junta geleide land gestuurd.

Ook Bangladesh, een van de armste landen ter wereld, heeft een vliegtuig met hulpgoederen gestuurd, evenals Indonesië.
Militaire helikopters hebben water en eten verspreid over de getroffen delta, waar hele dorpjes zijn weggevaagd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.