Home

Achtergrond 291 x bekeken 20 reacties

Miljardenstrop dreigt vanwege EU-normen slootwater

De Europese regels voor schoner slootwater dreigen zo streng te worden, dat het Nederland de komende tien jaar minstens 10 miljard euro gaat kosten. Europarlementslid Lambert van Nistelrooij (CDA) waarschuwde daar vandaag voor.

De EU-regels dienen om de schadelijke stoffen in oppervlaktewater terug te dringen. De liberale groep in het Europees Parlement, op initiatief van de Franse Anne Laperrouze, heeft een voorstel ingediend om die flink aan te scherpen.

Nederland zou daardoor het totale rioolstelsel moeten aanpassen, omdat zogeheten meng- of economische zones niet meer worden toegestaan. ,,De milieuwinst weegt niet op tegen deze enorme kosten'', zei Van Nistelrooij, voormalig gedeputeerde van provincie Noord-Brabant.

De milieuspecialisten in het Europees Parlement stemmen dinsdag over de plannen. Op 17 juni stemt het voltallige parlement over de richtlijn, waarna het parlement een compromis moet zoeken met de gezamenlijke EU-landen.

Zie ook: 'Miljardenplan schone sloot gaat niet door'

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  martijn

  Schoner milieu is voor iedereen een must maar mag nooit op een bepaalde groep ondernemers worden afgeschoven.Slootmaaisel wat gecomposteerd word op het boerenbedrijf en later in voorjaar aangewend word draag veel bij aan het schoner maken van sloten op N en P gehaltes daarbij meegerekend de org stof balans is dit pure winst. Ook voor het waterschap en gemeentes deze hoeven geen dure stortkosten tebetalen á la 30 euro de m2 , dit kan naar 12.50 euro de kub bijbetalen aan de boer . Deze vorm van opschonen kan alleen bij sloten in het boerenland en dus niet langs verharde wegen met vervuiling van blikjes ed Wij als boeren laten in ons gebied zien dat wij onze verantwoording nemen, nou jullie nog!!!!!!

 • no-profile-image

  Theo

  Voor de land en tuinbouw is de slinger te ver door geslagen. De problemen die daar die grotendeels door de maatschappij veroorzaakt worden op de landbouw afgeschoven. De landbouw is afhankelijk van een zeer goed milieu. Als we terug kijken naar de waterhuishouding, van matig tot zeer slecht beheer. Alle water weg laten lopen, tot weer onder water laten lopen! Wij hebben gerealiseerd gekregen dat het water in Brabant tot goed beheer is overgegaan. De verdroging was emorm, zelfs de laagste percelen moest men bijna contenu beregenen. Dit was een zwaar gevecht tegen de waterschappen! Toen waren de riooloverstorten ook al het grote probleem. Het oppervlaktewater pijl werd zo beheerd dat de stank en de normen zo goed mogelijk gehaalt werden. Bij een goede vochtvoorziening van de grond is de dosering benodigde gewasbeschermings middel veel lager. Dus een enorme winst. De uitrijnormen van organische mest zijn ook onder de wenselijke norm, dit is zeer kostbaar. Reken dit verlies maar is door! Goede duurzame landbouw moet voorrang hebben maar niet de problemen van anderen op zich nemen.

 • no-profile-image

  LTO

  Inderdaad Jan, LTO dient zo vlug mogelijk haar standpunt in deze kenbaar te maken. Het kan en mag niet zo zijn dat de landbouw alweer geslachtofferd wordt voor de problematiek van de burgermaatschappij. En met name de chemische troep wat via riooloverstorten in het oppervlaktewater terecht komt dient aangepakt te worden. Dat men dit de landbouw in de schoenen probeert te schuiven is leuk geprobeerd, maar 90% van de chemische rommel komt van buiten de landbouw.

 • no-profile-image

  John Timmermans

  Miljarden voor schoonwater is gemakkelijk terug te verwerven, je laat minder Moslims in het land want die kosten heel veel miljarden en dan komt er genoeg geld los voor schoonwater.

 • no-profile-image

  schoon

  En vergeet niet de verontreinigingen die via omringende landen onze wateren binnenstromen voordat ze de zee bereiken. Geen wonder dat men soepel is met Nederland, en hier het ene na het andere natuurproject met europese subsidie uit de grond wordt gestampt. Nederland fungeert in de toekomst als natuurlijke rioolzuiveringsinstallatie voor Europa.
  En waar is de grootse biodivesiteit te vinden? Volgens onderzoek op vuilnisstorten. Laat boerenland regelmatig onderlopen met smerig water vol met gebiedsvreemde stoffen, en je krijgt pas echt biodiversiteit.
  En maak straks de bevolking maar wijs dat dit komt door minder bemesting door de landbouw.

 • no-profile-image

  Wessel

  Doordat het water nog schoner wordt zal er nog minder vis gaan voorkomen. Juist de mest zorgt voor een optimale vispopulatie en dat wordt nog wel eens vergeten, want door al die regelgeving is onze sloot nu zo helder dat er geen vis meer zit.

 • no-profile-image

  bert

  hier geld ook maar weer het principe;;;
  DE BOER BETAALD ALLES.
  ER WORDT GEWOON WEER GEEN REKENING GEHOUDEN WAT ER AL BERIJKT IS, EN HOEVEEL BOEREN AL GESTOPT ZIJN, GEWOON NIET MEE TELLEN, DAN KUN JE ALTIJD WEER NIEUWE WETTEN MAKEN, OMDAT OUDE OP DEZE MANIER NIET WERKEN

 • no-profile-image

  .

  Nou, dit is niet juist. Slootwater moet wel degelijk schoon zijn. Waar je misschien op doelt is dat er te weinig fosfaten in water voorkomen. Er is al geopperd om fosfaat aan het water toe te voegen om zo de visstand te verhogen.

 • no-profile-image

  Hans Wubs

  Hoe groot zal de gekte van milieu nog worden en voortduren. Als blijkt dat het milieu geen voprdeel heeft bij enorme strenge regels dan gaat het puur om het geld dus kunnen politicie en ambtenaren hun inkomen zeker stellen.

 • no-profile-image

  Herman Galjaard

  Anne Laperrouze heeft zeker van haar overheid vernomen dat alle afvalzout van de Kali mijnen die de fransen tientallen jaren in de Rijn geflikkerd hebben nu op is ?

 • no-profile-image

  Gino

  Haha,
  Europese regels voor schoner slootwater. In welk land hebben ze meer sloten per km2 dan in Nederland?
  Gaan ze in Frankrijk en Duitsland nu alle watertjes ook aan deze strenge eisen onderwerpen of gaat die vlieger niet op omdat het off. geen sloten zijn?
  Hoe lang laten wij ons nog ringeloren door deze "supermachten" binnen Europa.
  Voorstel: nog meer belastingen heffen om nog meer Europese ambtenaren nog meer regeltjes te kunnen laten verzinnen.

 • no-profile-image

  boerenverstand

  Mooi dat toch openlijk door de politiek erkend wordt dat het rioolstelsel is die voor de vervuiling zorgt.Duidelijk mag zijn dat de boerensloten de echte opruimers zijn van al die troep.Nog maar te zwijgen van de lekkende rioolstelsels onder steden en dorpen die voor de grondwater vervuiling zorgen.Toch is het altijd weer de landbouw die het gedaan heeft. Om dit probleem op te lossen kost gruwelijk veel geld.Den Haag heeft de gewoonte om struisvogelpolitiek te bedrijven bij dit dossoer of er gaan koppen rollen.Net als toen de mensen van het landbouwschap dit deden immer de overheid heeft deze zorgplicht.Vervolgens werd het landbouwschap opgeheven en deze mensen kregen geen baan weer bij een overheid. Anno 2008 zal dit niet anders zijn.Een EU zal daar niets aan kunnen veranderen. Sinds de middeleeuwen werk het blijkbaar altijd nog om de boeren van alles de schuld te geven.Een pleidooi voor een echte plattelandspartij nu het CDA zo grijs wordt.

 • no-profile-image

  John Timmermans

  Lambert van Nistelrooy, bekijk de kosten voor schoner slootwater eens een beetje verder. De komende 10 jaar kan die kosten oplopen tot 10 miljard euro's voor schoner slootwater goed voor de milieu, dat is maar een fractie van de kosten voor huizing, eten en zorg voor Moslims die niets opleveren. Die kosten zijn maar eventjes 10 miljard per jaar.

 • no-profile-image

  ton

  correctie tikfout vorige reactie, leiden is lijden.

 • no-profile-image

  Jan van H

  Door de NMV is al eens gewezen op het feit dat de overheid haar rioolprobleem afwenteld op agrarische Nederland. Inmiddels is het zo dat alle landbouwgrond dadelijk vervuild is van fijnstof uit het verkeer, industrie en energie en onze sloten vervuild door humaan afval. LTO dient hierop snel adequaat te reageren.

 • no-profile-image

  kiesgerechtigde

  Zolang ze kwetsbare ondernemers kunnen uitmelken verzinnen ze de ene milieumaatregel na de andere. Dit is leuk voor de werkgelegenheid en goed voor hun ego. Maar als ze zelf de overheidsbeurs moeten trekken dan zijn ze ineens niet meer thuis. Ja, dat kost stemmetjes bij de verkiezingen en dan moeten ze het pluche verlaten.
  Ik zou me schamen als ik op deze manier mijn boterham moest verdienen.

 • no-profile-image

  ton

  De milieuwinst van de regels welke de agrarische sector worden opgelegd zijn als jaren disproportioneel in verhouding tot de kosten en staat tevens bol van rechtsongelijkheid.
  Nu de overheid geconfronteerd wordt met haar eigen rammelende naleving van de wettelijke kaders gaat men piepen. En waar ik me behoorlijk aan stoor is dat men met het gezochte argument van vervuiling van slootwater met nitraat en fosfaat door de landbouw, de landbouw voor het karretje wil spannen om deze problematiek op te lossen. Wij leiden al genoeg schade door vernattingsbeleid.
  En waar is nu de slogan "de vervuiler betaalt" (10 miljard)?

 • no-profile-image

  hww

  Goed dat Europa probeert de sloten schoner te krijgen. Bij mij in de buurt (Zeeland) drijft de olie van de pesticiden overal op het slootwater. Heerlijk gezond land leven we in! Ik begrijp niet dat iemand bezwaar kan maken dat Europa streeft naar schoner water. Nederland zou eigenlijk voorop moeten lopen in plaats van achteraan bij dit streven.

 • no-profile-image

  B. Mensink

  We moeten eens ophouden die waanzinnige regels uit Brussel te volgen en onze eigen lijn trekken. die is al to the point genoeg.
  Er is niet gestreden voor een Europa, om ons door een stel overbetaalde en overgeprivileerde lieden in Brussel, op onze kosten nog wel, die om hun positie te kunnen handhaven eindeloos nieuwe zaken creeren, ons zo in de tang te laten nemen.
  Genoeg is genoeg.
  Nederland kan zijn eigen landbouw zaken uitstekend zelf regelen, daar hebben we Brussel niet voor nodig, en wij moeten aan deze bemoeienis ook gewoon een eind maken.
  Er is gestreden voor een Europa om elkaar nooit meer naar de keel te vliegen.
  En niet om ons alles uit Brussel te laten voorschrijven.Laten we ons dat nu eens goed realiseren, vooral op deze dagen
  Onze politici moeten aan deze waanzin een eind maken, en stoppen nog meer verantwoordelijkheden naar Brussel over te brengen.
  Sterker, dit proces moet worden omgekeerd. Weer meer verantwoordelijkheden terug naar Nederland

  Met vriendelijke groet,


  B.J.H. Mensink

 • no-profile-image

  buurman

  weet je zeker dat dit olie is van de pesticiden? het kan namelijk ook zo zijn dat je je auto te dicht langs de slootkant hebt geparkeerd. niet alle pesticiden zijn op olie basis en als je niet 100% zeker bent hoor jij ook bij die 'mensen' die de boeren zwart willen maken.
  mvg.

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.