Home

Achtergrond 4 reacties

Milieudefensie geeft tips tegen megastal

Milieudefensie gaat omwonenden die de komst van een megastal willen voorkomen, met raad en daad bijstaan.

De milieugroepering heeft hiervoor vandaag op internet een pagina (www.stopveefabrieken.nl) geopend waar betrokken burgers tips kunnen vinden om acties en juridische procedures te voeren.

Vorig jaar nam Milieudefensie al het initiatief voor het landelijk meldpunt varkensflats, omdat de overheid geen overzicht kon geven van alle plannen voor grote varkens- en kippenstallen. Volgens deze registratie bestaan er inmiddels plannen om op 75 locaties megastallen te bouwen.

"Samen zijn ze goed voor 800.000 varkens en 5 miljoen kippen. Locale uitschieters zijn Vroomshoop in Overijssel (drie etages met in totaal 65.000 varkens), het Noord-Hollandse Middenmeer (1.620.000 vleeskuikens) en het Limburgse Grubbenvorst (1.300.000 kippen en 35.000 varkens op verscheidene verdiepingen)'', aldus Wouter van Eck van Milieudefensie.

Volgens Van Eck creëren bestuurders in deze discussie hun eigen weerstand. "Zolang de overheid zich nog doof en blind houdt voor de bezwaren uit de samenleving is het belangrijk dat steeds meer mensen zich tegen de bouwplannen verzetten. De samenleving wil geen dieren in enorme industriecomplexen, maar vraagt juist om een verbetering van milieukwaliteit en dierenwelzijn.''

Vvan Eck maakt zich zorgen over de gevolgen van deze schaalvergroting in de veehouderij. "De golf bouwplannen dreigt te leiden tot een ongekende industrialisering in de veehouderij. Een gemiddelde varkenshouderij heeft nu ongeveer elfhonderd varkens. Duidelijk is dat realisering van de geplande megastallen landschap en milieu zal schaden. De enorme gebouwen passen qua maat en schaal niet in het landelijk gebied. Bovendien zullen vele vrachtwagens met voer, mest en slachtvee over landweggetjes gaan denderen.''

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Boer

  Wie honger zaait zal een tsunami van ellende oogsten!!

 • no-profile-image

  boer peer

  de uitspraak dat iemand die op vijf hoog woont de dienst uit wil maken wat er op de begande grond moet gebeuren en hoe daar geleefd mag worden past hier wel bij.

 • no-profile-image

  Lidy Holtmaat

  Ik had het Agrar.Dagblad toch hoger ingeschat. Waarom de site van Mil.Def. niet beter gecheckt en hier nader onderzoek naar gedaan? Blijkt dat er van de 75 al 8 afvallen omdat het enkel aanwijzingen LOG, nog GEEN plaatsen zijn waar veefabrieken komen. Bijvoorbeeld: Gemeente Raalte kent 4 LOG-gebieden, waarin juist via de beleidsvisie LOG-gebieden, deze veefabrieken worden voorkomen. (trouwens vanaf hoeveel dieren is er sprake van een veefabriek??) Mil.Def. wekt de indruk dat in elk LOG-gebied plannen zijn of komen voor veefabrieken. Dus 8 vestigingen zijn onterecht opgenomen in deze lijst. Zie hierbij de letterlijke tekst van mil.def boven het kaartje met de 75 locaties: “Op het kaartje hieronder staan alle bij ons bekende (plannen voor) veefabrieken waarvan wij de locatie hebben kunnen bepalen.”

  ONJUISTE INFORMATIE
  a. aanwijzing van LOG wil niet zeggen dat hier veefabrieken komen. Gemeenten kunnen dit zelf nader invullen.
  b. Er zijn ook dubbele aanvragen opgenomen. Er zijn enkele bedrijven die aanvragen voor nieuwe stallen bij diverse gemeenten uitgezet hebben om zodoende uiteindelijk 1 locatie over te houden, waarvoor men een vergunning krijgt. Veelal zijn dit ook aanvragen voor zeer grote aantal dieren.
  Dit zou beter uitgezocht moeten worden.
  Dan zou je een juister beeld van het aantal nieuw te bouwen stallen krijgen en om hoeveel dieren het gaat.

  Een andere discussie is of grote stallen op een industrieterrein of op het platteland moeten staan. Dan nog de vraag tot hoeveel dieren wil je op het platteland en welke aantallen vallen dan onder grootschalige industrie?
  Fijnstof is een brede discussie voor meer industrietakken en ook het verkeer en moet dus ook in deze context geplaatst worden. Per slot van rekening komt er in Nederland geen VARKEN EXTRA BIJ.
  Misschien zou je burgerwoningen beter moeten afschermen door de afstanden tussen intensieve veehouderijbedrijven en burgerwoningen wettelijk vast te leggen. Maar deze afstanden moet ook gelden voor industrieterreinen met bedrijven die fijnstof uitstoten!!!!
  Daarnaast de discussie over het aantal vervoersbewegingen op het platteland:
  De infrastructuur is een algemeen probleem. Vrachtverkeer wordt steeds groter en zwaarder evenals het landbouwverkeer. De infrastructuur in het buitengebied is hierop nog steeds niet, of althans nog te weinig, aangepast.
  Nogmaals een dringende oproep aan de journalisten: doe eens meer aan factfinding!!!!
  Tot zover mijn reactie.

 • no-profile-image

  Martin

  Nou, dan bouwen we die megastallen toch in de stad. Daar willen ze toch hoogbouw hebben en die paar vrachtwagens extra vallen daar heus niet op. Dan is dat probleem ook weer opgelost.

Of registreer je om te kunnen reageren.