Home

Achtergrond 207 x bekeken 7 reacties

Meststoffen bijna niet uit het water te krijgen

Meststoffen die al tijden in de grond zitten, blijken ook na tientallen jaren nog langzaam in het oppervlaktewater te komen.

Volgens de vandaag verschenen evaluatie van het Planbureau voor de Leefomgeving wordt het dan ook heel moeilijk om ervoor te zorgen dat het water minder meststoffen, vooral fosfaten, bevat.

Het planbureau becijfert verder dat de jaarlijkse verhoging van de waterschapslasten (0,7 procent) niet volstaat om in 2027 de verplichte Europese doelstellingen te bereiken. Daarom komen de onderzoekers met de suggestie om vooral aan de slag te gaan met beken, kanalen en vaarten, aangezien dat het meest 'kosteneffectief' is.

Het kabinet maakte vrijdag bekend dat het 115 miljoen euro uittrekt voor extra maatregelen voor beter waterbeheer waarmee ook de waterkwaliteit moet verbeteren. Ook komt er 75 miljoen euro beschikbaar om nieuwe ontwikkelingen te stimuleren.

De ministers zien de voorstellen als een stap in de goede richting naar schoon en ecologisch gezond water. "Door maatregelen te kiezen waarmee tegelijkertijd ook andere doelen worden gediend, zoals het creëren van ruimte voor wateropvang en het herstellen van natuurgebieden, kan aanzienlijk worden bespaard op de kosten'', zo staat in een verklaring die is uitgegeven na het kabinetsberaad. "Ook blijft de toename van lasten voor burgers en bedrijven beperkt.''

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Brak

  Mmm, ze zouden kunnen beginnen met riooloverlopen niet meer toe te staan, ga de komende weken maar eens kijken langs de beken bij de Randmeren....
  Dit is weer zo'n poging om de macht van een instituut te vergroten. Een 6e macht, sluipenderwijs krijgen ze zoveel ongecontroleerde invloed en macht... die veldwachters van het waterschap mogen zelfs al kinderen naar bureau Halt sturen...(jongens die van bruugen springen, dat is al eeuwenoud gedrag...).
  Een waarschuwing...mocht dat met mijn kinderen geschieden dan zal ik niet mals voor de veldwachters zijn...

 • no-profile-image

  gert

  ja maar weer naar de boeren wijzen, de overheid loost zelf op de sloten met al die riooloverstorten,ook de oostvaardersplassen zijn vervuild met fosfaat ,dit komt ook van de riooloverstorten van de omliggende grote steden

 • no-profile-image

  gert

  amsterdam spoelt elke week zijn grachten door,het heeft in de oude wijken nog een vooroorlogse rioolstelsel wat erg lek is.het vervuilde water wordt gewoon in het buitengebied geloosd,daar moet een boer maar blij mee wezen

 • no-profile-image

  miltie

  biologisch gezien goed voor visstand meer biologisch voedsel voor vissen;;te hoge fosfaat en stikstof gehalte komt door natuur gebieden zoals de oostvaardersplassen;en riool overstorten;;maar ja die krijgen een vergunning;DE OVERHEID daar hoor je de natuur en milieau fanaten niet over;!! ???niet zo krom als de al jaren gestuurde mestrapporten;en kabinet is er nog steeds niet achter !!! ????

 • no-profile-image

  .

  Meststoffen zoals fosfaat en vooral stikstof zijn heel gemakkelijk uit het water te halen. Dit gebeurt bij de waterzuivering al volop. De chemische verbindingen is een ander verhaal. Naar mijn mening probeert men deze zuivering met behulp van boerensloten te verdoezelen of te rechtvaardigen door naar vervuiling met meststoffen te wijzen. De waarheid lijkt me anders.

 • no-profile-image

  beleidsmaker

  Redactie, de volgorde van dit artikel is verkeerd en luidt als volgt. "Om de belastende vervuiling van de burger en industrie op te lossen kunnen we boerensloten te gebruiken als waterzuivering en kunnen we hiermee de lasten voor de burger en industrie beperken en in Brussel goede sier maken wat beloond zal worden met bakken europese subsidie. Tevens slaan we als overheid twee vliegen in één klap, want we kunnen door herinrichting van de boerensloten, die dan als natuurlijke helofytenfilers gaan fungeren, meer water opvangen wat van het stedelijk gebied afkomt, en zo tevens wateroverlast voor de burger voorkomen.
  En de herinrichting van deze sloten voor de zuivering van vervuild water kost ons als overheid geen stuiver omdat we de landbouw gewoon wijsmaken dat deze maatregelen noodzakelijk zijn vanwege de door hun veroorzaakte vervuiling door bemesting en de verdroging van kwetsbare natuur. Met dit argument kunnen de waterschappen dit gemakkelijk verdisconteren in de waterschapsheffingen en houden ze nog geld over voor de jaarlijkse barbeque.
  En als de boeren komen voor schadevergoeding omdat hun landerijen onder water lopen zeggen we gewoon dat de wateroverlast veroorzaakt wordt door klimaatsverandering en dat dit onder het normaal maatschappelijk risico valt."
  Toppie, goed in elkaar gestoken en nagedacht van deze beleidmakers, niet dan?

 • no-profile-image

  Poli

  In het land woar Balk regeert, wat is doar een woord nou weerd?

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.