Home

Achtergrond

Melkveehouders voeren actie tegen te lage prijzen

Enkele honderden melkveehouders protesteerden vanochtend bij de poort van de zuivelfabriek van Friesland Foods in Nijkerk tegen de in hun ogen te lage melkprijs.

Enkele honderden melkveehouders protesteerden vanochtend bij de poort van de zuivelfabriek van Friesland Foods in Nijkerk tegen de in hun ogen te lage melkprijs.

DDB'ers eisen 40 cent per kilo.

Duitse melkveehouders leveren niet meer sinds gisteren.

De maatschap Moerland uit Sint Annaland op het Zeeuwse schiereiland Tholen oogst de eerste vroege aardappelen. "We proberen zo’n 4.000 kilo te oogsten", zegt Johan Moerland, die samen met zijn broer Jaap het bedrijf runt. "De aardappelen worden via de veiling in Sint Annaland afgezet. De prijs is nog afwachten. We willen gewoon een beginnetje maken met de aardappeloogst voordat er meer regen komt. Het rooien gaat goed. We hebben op ons bedrijf vrij lichte grond", licht Moerland toe. "De opbrengst ligt omgerekend rond de 10 ton per hectare. Dat is vergelijkbaar met vorig jaar. De oogst gaat dit jaar wel iets eerder van start dan vorig jaar." Foto Anton Dingemanse

Medewerkers van aspergeteler Huib Meinardi uit het Groningse Noordbroek hebben de handen vol met het sorteren van de asperges. Meinardi richt zich met de asperges voor een belangrijk deel op de huisverkoop. "In de loop van jaren bouw je een relatie met klanten uit de omgeving op", stelt Meinardi. "Met mond-tot-mondreclame groeit dit aantal jaarlijks uit. Op dit moment verkopen we grofweg zo’n 80 procent van onze asperges via de thuiswinkel. De prijs fluctueert, wat de maand juni brengt moeten we nog afwachten." Foto Koos van der Spek

Het aantal wilde zwijnen blijft toenemen. Met een telling wil de provincie Gelderland bepalen hoeveel er afgeschoten moeten worden.

Medewerkers van Seminis Vegetable Seeds uit Wageningen trekken een net over een veld met koolplanten om deze te beschermen tegen vogels en hazen. De Monsanto-dochter verricht onderzoek naar Xanthomonas-resistente rassen van bloemkool en broccoli. Op het veld staan planten in diverse stadia van het onderzoek, meldt onderzoeker Gerard Koorevaar. Monsanto heeft niet alleen in Wageningen een proefveld, maar ook in de Verenigde Staten en Azië. Foto Sjef Prins

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.