Home

Achtergrond

Melkveehouders in actie

Melkveehouders aangesloten bij de Dutch Dairymen Board (DDB) hebben vandaag op tien plaatsen melk uitgereden uit protest tegen de lage melkprijs.

In Beckum werd zo’n 140.000 liter melk over het land uitgereden. Foto Jan Willem Veldman

Akkerbouwer Hugo van Alphen uit het Groningse Warfhuizen rijdt mee op de maaimachine van loonwerker Johan Dam. Van Alphen ziet er op toe dat Dam alleen de stroken mannelijke koolzaadplanten maait. "Die maai ik af na de bestuiving om vermenging met de zaden van de vrouwelijke planten te voorkomen. Ik teel het koolzaad voor VanDijke Semo. Op het perceel mag tien jaar geen koolzaad hebben gestaan en in een straal van 500 meter mag geen koolzaad worden verbouwd om vermenging van het zaad te voorkomen." Foto Jan Bouwman

Op de buik gelegen trekken Poolse en Bulgaarse medewerkers van Goossens Flevoplant in Ens onkruid weg tussen de aardbeienplanten. De twee trekkers met daarachter de rijen ligbedden bewegen zich langzaam voort over het perceel langs de N50. Deze zandgrond is zeer geschikt voor deze teelt. Flevoplant is een van de marktleiders in de vermeerdering van aardbeienplanten. Svetlozar Stoyanov houdt toezicht op het wiedwerk. "Tussen de rijen kan het onkruid mechanisch worden bestreden, maar tussen de planten moet dat handmatig gebeuren." Foto Petra Vos

Akkerbouwers krijgen tijdens een demonstratie in De Heen uitleg over het gebruik van een sleepdoek bij het spuiten. Het waterschap Brabantse Delta wil het gebruik van een sleepdoek stimuleren onder de boeren. Daarom hebben het waterschap en de adviesbureaus CLM en DLV-Plant de demonstratie gehouden. Met een sleepdoek daalt het middelengebruik 20 tot 30 procent, zegt DLV-adviseur Anton van der Velde. "Een bedrijf van 70 hectare kan het in ongeveer twee jaar terugverdienen." Foto Rein Geleijnse

Bij het bedrijf van Jan Pieter en Aletta Bierema in Usquert in Groningen verrijst een nieuwe stal voor 60.000 vleeskuikens. Voor de bouwvak hoopt Bierema de stal af te hebben. De stal wordt bewust op enige afstand van de bestaande vleeskuikenstal voor 50.000 gebouwd. "Hierdoor houd ik ruimte over voor een uitloop. Ik verwacht dat dit over een jaar of tien verplicht wordt." De ondernemers mengen voer van een Duitse fabrikant met tarwe van eigen land. Behalve pluimvee heeft Bierema namelijk ook 67 hectare akkerbouw, waaronder tarwe. "Ik voer geen kernvoer, maar een compleet voer met 10 tot 15 procent tarwe. De kwaliteit van tarwe langs de kuststrook is dit jaar niet goed genoeg." Foto Jan Bouwman

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.