Home

Achtergrond 13 reacties

'Melkveehouderij over dertig jaar verdwenen'

De melkveehouderij zou over twintig à dertig jaar voor een groot deel verdwenen kunnen zijn.

Dat concludeert een groep experts van de internationale zuivelmarkt in het kader van het project Melken in de nieuwe realiteit. Dat meldt Nieuwe Oogst. Het gaat om experts van Rabobank Nederland, Friesland Foods, LNV, Productschap Zuivel, onderzoeksintituut LEI, Nutreco Hendrix-UTD, Van Bakel, European Dairy Farmers (EDF) en Accon-Avm. De groep wordt aangevuld door twee veehouders.

De experts noemen twee redenen voor een mogelijke forse inkrimping. Ten eerste verwachten ze dat de melkveehouderij meer een vorm van intensieve veehouderij wordt met grootschalige bedrijven. Deze bedrijven zullen met hoge grond- en arbeidskosten en veel regelgeving kampen en kunnen er daarom voor kiezen zich in een goedkoper land te vestigen.

Melkveehouders kiezen ook vaker voor neventakken als natuurbeheer en recreatiemogelijkheden. Hierin zien de experts een tweede reden voor het inkrimpen van de melkveehouderij.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  vd berg

  als de geleerde heren nu constateren dat er over 20 tot 30 jaar geen melkveehouderij meer over is, alleen mega stallen met melkvee, begrijp ik niet dat diezelfde heren er nu niets aan doen om dit nu te voorkomen. Want volgens mij zijn dit allemaal organisaties die belang hebben bij gezonde sterke gezinsbedrijven.

 • no-profile-image

  bert

  de voorspellingen komen altijd uit. kijk wie het zeggen; allemaal mensen die er bij gebaat zijn dat de boeren bouwen.

 • no-profile-image

  bart

  De heren schijnen wel vergeten te zijn dat we hier ondanks de regelgeving en de dure grondprijzen. tog in een ontzettend gunstig klimaat bevinden om aan melkveehouderij te doen en ook al die gronden zuiver gehouden dienen te worden en dat spul dat daar afkomt moet op gefreten worden. cus niet te pessimistisch

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Geen paniek allemaal. Verse zuivel is nodig op plekken met veel bevolking, dus hier. Transport over de wereld is ook duur dus om met verse melk te gaan slepen?

 • no-profile-image

  arie noordam

  Een indrukwekkende lijst met zogenaamde deskundigen.
  Zei spreken over een termijn van 20 tot 30 jaar.
  Pure sensatie en paniekzaaierij.
  U zucht een keer en er is weer 10 jaar om, dus als deze doemdenkers gelijk krijgen is het in ieder geval op een veel langere termijn

 • no-profile-image

  Cow@Boy

  Denk dat ze gelijk krijgen ,En waarom denk ik dat een voorspelling niet voor niets is zie bijvoorbeeld de Glastuinbouw schaalvergroting op schaalvergroting was de voorspeling een 10 jaar geleden ,en zie wat een energie prijs teweeg kan brengen
  Alle stookteelten verdwijnen uit Nederland

 • no-profile-image

  Antonio

  Waren dit soms ook die deskundigen die nog niet zo lang geleden voorspelden dat boeren voor een kwartje moesten gaan melken, maar de prijsstijging van 2007 niet zagen aankomen...
  Uiteindelijk is er dus maar 1 ding dat bepaald: de markt!
  Laat die maar zo vrij mogelijk en niet geregeerd worden door deze zgn. 'deskundigen'. Verder moet iedere boer doen waar hij goed in is. Een eenmanszaak met wat leuke nevenactiviteiten of juist een manager van een mega-bedrijf, dus keuze is aan hem. Laat je in ieder geval niet gek maken door je financiers en bedenk voor wie/wat je aan het werk bent!

 • no-profile-image

  gert

  in ieder geval met deze lage melkprijs zal geen veehouder het volhouden

 • no-profile-image

  .

  Gokje, een enkele megamelkveehouder. De rest is geemigreerd naar de States of zit in een quotumbungalow, na ja, quotumwigwam tegen die tijd.

 • no-profile-image

  K.i.s.s.

  Even op een rijtje, en nadenken
  rabobank (visie) UITSPRAKEN in afgelopen 2 weken
  1. 80% van de melk wordt door 20% van de huidige bedrijven gemolken in de toekomst
  2.zuiveltermijn markt opzetten
  3. 0ver 30 jaar geen melkveehouderij meer in nederland.
  Wat kun je hier als ondenemer dan uit disteleren

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Was dit crisisberaad van partijen die altijd veel geld hebben verdiend aan de melkveehouderij?
  Op een punt hebben ze inderdaad gelijk; met hierop toegespitst beleid krijg je de melkveehouderij verdreven, de rest valt wel mee.
  Trouwens, ik mis Campina en Cehave in het rijtje deskundigen.

 • no-profile-image

  Ger

  Als de kosten zo blijven stijgen en de melkprijs achterblijft is dit de waarheid!

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  Geen melkveehouderij in ons land?
  Ander dieren zullen dan ook verdwijnen.
  Wat heeft de pvdd dan hier nog te zoeken?

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.