Home

Achtergrond 305 x bekeken 40 reacties

Melkstop in Nederland dreigt

Morgen wordt ergens in Nederland om 11:30 uur een startmanifestatie georganiseerd door de DDB (Dutch Dairymen Board).

De DDB wil nog niet ingaan op wat er dan bekend gemaakt gaat worden, maar het lijkt er sterk op dat de DDB dan een melkstop aankondigt. Dat staat te lezen in een persbericht van de EMB (European Milk Board). Dat is de overkoepelende organisatie die meldt dat in Nederland, Zwitserland, Duitsland en Oostenrijk melkstops worden afgekondigd. In Frankrijk, Spanje Italië en Luxemburg zullen wegblokkades bij melkfabrieken en depots moeten zorgen voor vertragen of verhinderen van aan- en afvoer van melk.

De acties worden gevoerd omdat de leden ontevreden zijn over de prijs die voor de melk wordt betaald. De boeren zeggen dat ze onder kostprijs moeten produceren en dat de melkrpijs omhoog moet voor een duurzame en rendabele melkveehouderij.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  moniquevos@t-online.de

  "verstandige" boer uit Fryslan, naar aanleiding van jouw schrijven zijn we reuzebenieuwd: wat voor bedrijf heb je eigenlijk? Hoe groot, is het eigenlijk wel levensvatbaar? We vragen het ons af...

 • no-profile-image

  (nog) geen

  De reactie's uit Fryslan zijn beschamend collegiaal.

 • no-profile-image

  gerrit

  nederlandse veehouders, leer eens de koppen bij elkaar en als je niet meedoet, laat anderen inde waarde. Kijk eens naar duitse en fransen, die bereiken wel wat en nu het europees wordt georganiseerd, gaat nederland mee, goede ontwikkeling!

 • no-profile-image

  Antoon

  waarom doen we dat niet gewoon met alle producten? en dan beslist de overheid hoeveel er geproduceert word! hebben ze in de soviet-unie jarenlang gedaan, en je hebt zelf gezien dat het systeem inderdaad prachtig werkt! stelletje communisten hier!

 • no-profile-image

  filosoof

  is de "melk"auto, die op melk rijdt, nog niet uitgevonden.
  in melk zitten veel verbrandbare vetten???

 • no-profile-image

  verstandige boer

  De melkprijs die de boeren ontvangen is nog veel te hoog. De een na de ander koopt een nieuwe trekker(loonwerk is vaak veel voordeliger) of bouwt een stal erbij. dan nog duur quotum en super dure grond erbij. Ja, als je dan op het eind van de maand rente en aflossing moet betalen is het geen wonder dat je geld tekort komt. dan moet je niet zeuren dat de melkprijs te laag is maar jou investeringsdrift is te hoog.

 • no-profile-image

  W Geverink

  Moet je kijken . Twintig jaar in Canada en ik kan de nederlandse taal al niet eens meer "fatsoenlijk" schrijven .

 • no-profile-image

  max

  Als de leden van DDB woord willen houden dan houden ze zich aan de melkstop. In de mestput met het die melk!!!!!
  Ik zie het al gebeuren Ha Ha Ha.........

 • no-profile-image

  wjm.

  Het is toch simpel,prijzen voor consument
  nu 25% omhoog en jaarlijks minimaal inflatiecorrektie erbij.Alles is opgelost iedereen tevreden. Veehouders pak nu je kans en samen in protest, niet leveren is het enige dat werkt.

 • no-profile-image

  B

  maarre, de melkprijzen zijn nu toch juist zo hoog??

 • no-profile-image

  Jeroen van Maanen

  Er is er maar één die de macht heeft en dat is degene die de melk in handen heeft. De boer dus!! Het word tijd dat wij die macht eens gebruiken, zonder melk loopt die hele keten vast, dat zal tot verandering van inzicht leiden! Duitse boeren (meer dan 60%) leveren niet, de Duitse zuivel is nu al in Nederland op zoek naar melk. Wij als melkveehouders bepalen of die er is.... Steunen we de Duitse en andere Europese collega's of missen we die ruggegraat nog?! Met zn allen die tank los en het vacuum op de melkmarkt op korte termijn zo groot mogelijk maken! Het ijzer is nu heet....

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Eens met de reactie van 10.18

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Buitenstaander, de kern van de onenigheid tussen de melkveehouders is dat de ene groep van mening is dat prijsvorming alleen door vraag en aanbod wordt bepaald, en de andere groep het sterke vermoeden heeft dat er spelletjes worden gespeeld over de rug van de melkveehouder. En met de opmerkingen van zelfs bewindslieden dat de tussenhandel de marge onevenredig heeft verhoogd lijkt het laatste het meest voor de hand liggend.
  En het heeft voor de melkveehouder weinig zin klanten te behouden als hij er niets aan kan verdienen.
  En dus wordt het heel eenvoudig, of er wordt overal wat verdiend of nergens meer.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  @Buitenstaander/Jan, fijn zo'n oprechte gecorrigeerde reactie te lezen.
  En natuurlijk is prijsvorming een spel van onderhandelen en zijn afspraken verboden. Maar door met deze actie's druk op de ketel te zetten bij de melkfabrieken willen we bereiken dat niemand door de knieën gaat voor levering tegen afbraakprijzen. Ik weet zeker dat geen enkele fabriek staat te wachten op een leveringsboycot door de leden. En dan hoeven er ook geen onderlinge afspraken gemaakt te worden (wat inderdaad niet mag) omdat het spreekwoordelijke "een gewaarschuwd mens telt voor twee" voor de fabrieken geldt. Hierdoor zal niemand het risico durven te lopen onder kostprijs melk te leveren aan de retail zonder droogval te riskeren. Want ook de afnemer valt dan in zijn eigen zwaard.

 • no-profile-image

  tinus

  morgen bij de klaveet in achterveld verzamelen.
  Melkstop zou mooi zijn want dan komt quotum moeilijker vol en dat verlaagt de quotumkosten en dat past mij wel. Laten we een week lang alle melk weglopen. Dan hebben we een hogere melkprijs en geen quotumkosten.

 • no-profile-image

  voedselschaarste

  Er bestaat geen melkplas, danwel melkoverschot.
  @ onderneem-ster, frankrijk
  Hulde, gelukkig nog iemand die het wèl snapt.

 • no-profile-image

  jan

  sorry ... /en zoals u weet mogen producenten geen prijsafspraken met elkaar maken)

 • no-profile-image

  freek

  ja en we vullen de auto niet voor een dag zodat de prijs omlaag gaat lekker blijven dromen je uitbetaling word gebaseert op de jaar opbrengst dus niet de dag prijs

 • no-profile-image

  Anton

  Iid het ijzer is nu heet, nu nog ervoor zorgen dat we gezamelijk de melkleveranties stoppen en dat we elkaar zowel in Nederland als Europees steunen!
  Ik steun iig wel mijn eigen toekomst!

 • no-profile-image

  W Geverink

  Ik moet er om lachen als er op de zelfde pagina in het agd gepraat wordt over quotumuitbreiding van1% per jaar terwijl er nu al teveel geproduceerd wordt om een fatsoendelijke prijs te betalen .

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  "Morgen 27 mei begint in Duitsland o.l.v. de BDM de leverstop, kom op Hollanders wees echte kerels en doe mee".

 • no-profile-image

  Duitse Koeien boer

  Weten jullie al dat de Duitsers zo collegiaal zijn dat gisteren maar de helft van de melk is opgehaald. Dat is netzoveel als NEDERLAND in ANDERHALVEDAG in totaal produceren kan.Dus als de discounter meent dat er melk voor noppes in hun schappen komt en blijft hebben ze het mis.Kijk eens over de grens wat er daar gaande is die Duitsers zijn echt WOEST.

 • no-profile-image

  melkleverancier

  Eens kijken hoe snel er nu een "termijnmarkt"komt als er geen melk bij de fabriek aankomt. We hebben het zelf in de hand, nu 2 weken voor noppes melken,en de rest van het jaar brood op de plank of nu snel toch leveren en op het laats van het jaar toch maar even wat "bijlossen".De Rabo blijft altijd aan de melkveehouder verdienen.

 • no-profile-image

  samen

  De actie in Duitsland verdient op zijn minst een collegiale houding. Als (nederlandse) fabrieken of leveranciers deze gaten gaan opvullen, dan direct wereldkundig maken en boycotten die handel.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Helemaal mee eens. Ik gun ieder zijn eigen mening en ondernemerschap, dat hoort ook zo. Maar het zijn de echte domme boeren die hun collega's afzeiken. Ze hebben niet in de gaten dat ze door mensen buiten de sector stiekem worden uitgelachen over zoveel boerendomheid. Ik ben géén DDB lid en coöperatief gezind, maar heb respect voor iedere collega. En zeker voor de mensen die een bijdrage probeert te leveren aan een structureel gezonde melkveehouderij met normale prijzen en hiervoor hun nek durven uit te steken. En diegenen die de illusie hebben dat de marktprijs alleen maar door marktwerking bepaald wordt komt van een andere planeet.

 • no-profile-image

  buitenstaander

  Onbegrijpelijk hoe jullie elkaar in de haren vliegen. Nog onbegrijpelijker is het dat de LTO voormannen een quotumverruiming van 2 % per jaar willen, terwijl de mensen van de DDB vinden dat er voorlopig maar helemaal geen melk geleverd moet worden om schaarste te doen ontstaan. Probeer het eerst eens samen eens te worden voor je jezelf voor aap zet voor de buitenwacht. Als de consument bij gebrek aan zuivel in de winkel alternatieven vind zul je ze weer terug moeten winnen als klant.

 • no-profile-image

  Clemmy

  Ik krijg rode wangen van al de reacties waarin collega boeren elkaar af zitten te zeiken.
  Je boert toch allemaal op je eigen manier...Accepteer dat gewoon en doe je eigen ding en zit niet te klagen. De bedrijfsvoering ligt in je eigen hand en niet die van de buurman.
  Jullie zetten de boer hier gewoon voor l.. en bevestigen het eeuwige beeld dat onterecht bestaat over de superondernemers die we eigenlijk zijn.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Degenen die hier het hardst roepen om de melk weg te laten lopen en dat we vooral collegiaal en solidair met elkaar moeten zijn, hadden afgelopen jaar in januari hun quotum al vol en hebben toen tot april niks weg laten lopen. Nu weten ze ook al dat ze weer ver over hun quotum melken. Hoe hypocriet kan men zijn?

 • no-profile-image

  .

  Wat Dirk zegt klopt voor een gedeelte het gedeelte wat niet klopt is dat hij zegt dat alle boeren dom zijn! Er zijn boeren die het inzien dat de melkprijs omlaag gaat als het quotum verruimd wordt. Maar deze zijn volgens vele niet realisties en geen ondernemer etc. want het is volgens hen al een gelopen cours Maar deze mensen zijn nu in europa aan het staken! Ja dat kun je dom noemen. Maar die hebben wel de kwaliteit om een heel groot deel van Europa op een lijn te krijgen. (in ieder geval een zeer groot percentage van de melkplas in de Wereld)

 • no-profile-image

  Jan

  @onderneem-ster, mijn excuses .. het was niet mijn bedoeling om te suggereren dat er een melkplas zou zijn. Die is er zeker niet. @melkveehouder .. U heeft in zekere zin gelijk. De prijsvorming wordt door vraag en aanbod bepaald. We moeten echter niet vergeten dat contract-onderhandelingen moment-opnames zijn. Men kan niet ontkennen dat tussen Nov 2007 en Maart/April 2008 de melkaanleveringen fors hoger lagen dan in de gelijke periode 2006/2007. Het valt ook niet te ontkennen dat de consumptie is gedaald ten gevolge van de prijsstijgingen die tussen Juni/Juli en Okt 2007 zijn doorgevoerd. Daardoor is de markt in onbalans gekomen en zijn de prijzen gekelderd. Ten tijde van de onderhandelingen in Duitsland met de Aldi's en Lidl's etc. was er sprake van een aanbod dat groter was dan de vraag (simpel gezegd) en de ketens hebben daarvan gebruik gemaakt door de producenten onder druk te zetten (en zoals u weet mogen producenten .. gevolg prijsdaling want hoe je het ook wendt of keert er moet worden verkocht .. de melk en afgeleide producten moeten ergens heen. Zoals ik al eerder opmerkte is de situatie op de markt aan het verbeteren. De groei in de melkaanleveringen is er uit en zal de aankomende maanden seizoensmatig gaan dalen. Tegelijkertijd is er een oplevende vraag en de verwachting is dat ook de wereldmarkt weer zal gaan aankopen in de EU (aangezien buiten de EU alleen de VS de komende maanden product kan aanbieden). Persoonlijk verwacht ik pas vanaf Juli stijgende melkprijzen (daar oudere contracten nog een tijdje zullen doorwerken). Tenslotte wil ik nogmaals zeggen dat melk en melkproducten een hogere prijs verdienen !! ... als nu de supermarkt-ketens ook eens een maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen in plaats van alleen maar aan de marges te denken .. en neem van mij aan dat ze niet te klagen hebben. Indien men de consument goed informeert, ben ik ervan overtuigd dat men bereid is om een hogere prijs te betalen voor een kwaliteitsproduct.

 • no-profile-image

  BIOBOER

  BOEREN WERKEN ONDER DE KOSTPRIJS!!!
  VOOR EEN GROOT DEEL BEPALEN ZE DIE ZELF.
  MELKPRIJS IS SINDS EEN HALF JAAR HOGER, WAT DOEN DIE DOMME BOEREN?? ALS GEKKEN GROTERE STALLEN BOUWEN, VEEL TE DUUR LAND KOPEN EN DE QUOTUMPRIJS SCHIET OOK AL WEER OM HOOG.
  DAN MOET JE NIET ZEUREN DAT DE KOSTPRIJS HOGER WORDT, NEE, BOEREN WILLEN NIETS ANDERS DAN ZICH DOOD WERKEN EN NIKS VERDIENEN. ZO ZIT HET.

 • no-profile-image

  Peter

  Juist WJM,

  dat is kort en krachtig het verhaal, iedereen verdient elk jaar meer, maar de melkprijs die de melkveehouders ontvangt wordt elk jaar lager. Ik denk dat iedereen de melkveehouders voor gek zou verklaren als ze dit zouden accepteren!

 • no-profile-image

  Henk

  De spotprijzen zijn alweer aan het stijgen. Een weekje geen melk leveren heeft geen zin!!! daar stijgen de prijzen echt niet van!!!!
  Melk is als het goedkoop is op heel veel plaatsen in te zetten. En wanneer het duur is, zal het vervangen worden met goedkopere alternatieven. Melk zal altijd qua prijs tussen een bepaalde bandbreedte zitten!

 • no-profile-image

  onderneem-STER

  @ dirk, Lichtenvoorde:

  Ja Dirk, jij bent pas intelligent...

  DE nieuwe Einstein is ontwaakt: DIRK; een groot licht uit Lichtenvoorde.

 • no-profile-image

  Domme boer

  Laat maar lopen allemaal!

 • no-profile-image

  onderneem-STER

  @ Jan, melkplas:
  Melkplas??? Welke melkplas? Laat je toch niks wijsmaken, er is helemaal geen melkplas!!!

  Zie elders op deze site:
  "Volgens minister Verburg stijgt de vraag naar melk de komende jaren echter met ruim 7 miljard kilo."

 • no-profile-image

  BDM-lid

  Jammer dat de melkprijs nog verder moet zakken om alle boeren eensgezind te krijgen. In andere sectoren zoals bijvoorbeeld bezinestations gaat men bij actie ook niet wijzen naar de kostprijs van de buurman, maar is men eensgezind en collegiaal. Want wat gaat onderstaande boer uit Friesland doen als de melkprijs onder zíjn kostprijs zakt....? Ik denk dat deze boer vooral gefrustreerd en jaloers is op de buurman die een nieuwe stal heeft gebouwd. Omstandigheden in Friesland zijn sowieso moeilijk te vergelijken met andere bedrijven in Europa. Graskwaliteit door bodem en klimaat is super in Friesland en daardoor is er minder krachtvoer nodig wat momenteel een hoge kostenpost is. Hier in oost-duitsland is melken tegen een lage kostprijs mogelijk door schaalgrootte en lage personeelskosten. Maar bij een melkprijs onder de 27ct komt hij ook bij ons onder de kostprijs.

 • no-profile-image

  Dirk

  boeren zijn dom!!!, heb ik al vaker gezegd.
  Eerst is er een te lage prijs, vervolgens kruipt die prijs wat omhoog. Die domme boeren beginnen als gekken te melken, vervolgens gaan ze mee met het verruimen van het quotum. En alsof dat nog niet genoeg is zijn blijkbaar de meeste domme boeren ook nog eens voorstander van afschaffing van het quotum.
  Iedereen lacht zich dood om zoveel domheid, meer melk betekend lagere prijzen. Dus niet meer zeuren over de prijs, eigen schuld dikke bult.

 • no-profile-image

  BDM lid

  Inderdaad de melkplas bestaat niet. Maar "onze" cooperaties laten zich voor't karretje spannen door de supermarktbobo's. Zolang niemand reageert blijven deze de baas, wij BDM-boeren vertikken het langer. Als jullie meelopers met de cooperaties niets doen moeten jullie het zelf weten. Tijdens de MKZ in Nederland hadden wij gouden tijden, dus overschotten bestonden toen al niet. Aldi en Lidl hebben in D'land al geroepen dat hamsteren niet nodig is want gebrek aan melk is er nog niet. Dat ze na 12 uur milchstreik al zo panisch reageren is een teken aan de wand. Dus laat elkaar in waarde en wees collegiaal. De kraan is bij ons vandaag los gegaan en het gevoel is goed ik ga er trots op om voor mijn inkomen op te komen, moet ik dan continu op mijn kosten blijven letten? Of mag ik boer zijn zoals het behoort te zijn? Dank voor jullie steun!

 • no-profile-image

  jan

  Het is toch eigenlijk zielig dat de schuld altijd bij iemand anders ligt. De boeren hebben vanaf november 2007 ertoe bijgedragen dat de melkprijzen zijn ingestort. Men wilde zoveel mogelijk profiteren van de, op dat moment nog, hoge melkprijzen. Producenten werden geconfronteerd met lagere afzet (vanwege de hoge prijzen) en stijgende melkaanleveringen. Momenteel zijn de markten voor melkpoeders en kaas aan het kenteren en gaan de prijzen weer stijgen. Nu dat de verkoopprijzen voor diverse zuivelprodukten een stijgende lijn vertonen kondigt de BDM een leverstop af, zodat men later in het jaar, als de melkprijzen weer zijn gestegen (en die gaan stijgen) zichzelf weer op de borst kan kloppen. Wij hebben dit door onze acties weer kunnen afdwingen ... populistisch gezwam van de eerste orde. Vorig jaar heeft men zichzelf ook al een hoop veren in de kont gestoken naar aanleiding van de stijgende melkprijzen. BDM heeft daar net zoveel invloed op gehad als ik op het weer .... het is allemaal zo eenvoudig : marktwerking als gevolg van vraag en aanbod. Begrijp mij niet verkeerd. De melkprijzen zijn te laag ... melk is een kwaliteitsproduct en voor kwaliteit en kwaliteitsgarantie moet een goede prijs worden betaald. Het is echter niet terecht om altijd maar te zeiken over incompetente verkopers bij de producenten. De boeren moeten ook eens een keer de hand in eigen boezem steken.

Laad alle reacties (36)

Of registreer je om te kunnen reageren.