Home

Achtergrond 578 x bekeken 26 reacties

Melkprijs stijgt op spotmarkt

De melkprijs op de Nederlandse spotmarkt is in twee dagen gestegen van 26 naar 32 cent per kilo.

De stijging is een gevolg van acties van veehouders in Europa. De spotprijs in Nederland ligt lager dan in Duitsland. West-Duitsland meldt 37 tot 39 cent, Zuid-Duitsland 40 cent.

Niet alleen de spotnoteringen voor boerderijmelk stijgen sterk, ook de prijzen van de zuivelproducten. Producenten van mozzarella verhogen hun prijzen door de krapte aan melk. De noteringen van boter en melkpoeder stijgen met 3 tot 6 euro per 100 kilo.

Friesland Foods wijst de leden in een brief op hun leveringsplicht. De zuivelcoöperatie kondigt 'passende maatregelen' aan, wanneer de leden niet alle geproduceerde melk aan haar leveren.

Volgens de coöperatie steeg het aantal melkveehouders dat geen melk levert, vandaag met 161 naar 263. Zij leveren zo’n 430.000 kilo melk per dag. Dat is bijna 3 procent van de totale melkaanvoer. Bij Cono Kaasmakers in Middenbeemster liep het aantal stakers vandaag op van 37 naar 50.

Volgens bureau AgriDirect staan twee op de drie veehouders achter de actie. Vooral het laten weglopen van melk stuit op bezwaar. Ruim 11 procent van de veehouders zegt mee te doen aan de actie, 6 procent overweegt mee te doen.

Lees ook DDB voert opnieuw actie bij Friesland Foods

Laatste reacties

 • no-profile-image

  veehouder

  BOEREN ZIJN DE LOOPJONGENS VAN HET BESTUUR VAN DDB.
  Het bestuur van de DBB levert hun melk op de spotmarkt, die loopt nu op, dus het bestuur pakt de winst van het actievoeren van de melkveehouders en die beuren uiteindelijk minder voor de melk wannt de schade bij Friesland Foods en andere fabrieken moet uiteindelijk door de boer betaald worden .

 • no-profile-image

  Dirk

  Melkveehouders bedankt voor de blokkades van de zuivelfabrieken! Normaal helpen de vakenshouders jullie mooi van de wei af omdat dat voor ons een goed voederproduct is. Dankzij de blokkades zitten wij nu al zonder wei om te voeren, voersamenstelling weer op de kop enz. Van je collegaboeren moet je het maar hebben..... of hadden jullie hier even niet aan gedacht?

 • no-profile-image

  varkenboer

  wat een zielige vertoning die melkveehouderij in Nederland, toen de prijs van de melk steeg waren ze allemaal voor afschaffing van het quotum en het kon niet op, allemaal uitbreiden met weet ik hoeveel koeien, land kopen, een nieuw trekkertje erbij.
  En de melk die zakt een paar cent en ze schreeuwen moord en brand dat het quotum moet blijven en dat ze een garantie prijs willen van teminste 43 eurocent. Wanneer worden jullie volwassen en gaan jullie als ondernemers aan het werk.
  Melkveehouders ook jullie zullen moeten wennen aan de vrije markt die hoge pieken kent maar nog diepere dalen.
  Wij de varkenshouders en de pluimveehouders hebben altijd zo gewerkt. En het is heel goed dat de bescherming die de melkveehouderij heeft gehad sinds het einde van de oorlog verdwijnt, en dat jullie zelf de broek moeten ophouden.
  Maar dat zal voor de meeste melkveehouders niet meevallen gezien wat er de laatste dagen is gebeurd.

 • no-profile-image

  Frieslandfoods

  Waaromw ord heir overal alleen frieslandfoods genoemd als de boosdoener, er zijn meerdere zuivelverwerkers in dit land, waarvan een groot aantal zelfs minder uitbetaald!

 • no-profile-image

  veehouder

  Beste Bert, als we in heel nederland in alle sectoren alleen de 25% beste over willen houden dan wordt het best gezellig. Dan kun je in nederland een geweer afschieten zonder iemand te raken.
  Dit soort argumenten doet het leuk aan de vergader- en de borreltafel, maar als je even nadenkt is het niet meer dan klinkklare onzin.

 • no-profile-image

  jolanda

  alle subsidie's er af.
  weg melkqotum.
  geen bemoeienis meer van de staat.

  ik teken voor.
  we zullen dan wel eens kijken wat de prjis gaat doen

 • no-profile-image

  gert

  antoon,natuurmonumenten is de grootste ontvanger van landbouwsubsidie in nederland,maar die produceert helemaal geen voedsel,daar heb je wat aan

 • no-profile-image

  andere tukker

  geen mestwet, geen KKM, geen milieuverguningen, geen hinderwet o.k. doen we. We gaan ervoor.

 • no-profile-image

  herman

  Ik hoop dat die leden van FF gestraft worden die de melk hebben laten weglopen. Zo ga je niet met voedsel om.

  Geplaatst door willem, hellendoorn

  Nu willem je klets lekker, je praat over boeren das makkelijk, iedereen bemoeit zich er mee maar als je eigen loon met bv 30 % naar beneden gaat of geld mee moet nemen om 60/70 uur per week te werken praat je wel anders.
  Hoe veel voedsel wordt er vernietigd
  hoeveel melk gaat nu verloren , je moet is kijken hoeveel voedsel wat wij allemaal weg gooien kijk maar is in een restaurant etc
  Hoeveel groenten en fruit draaien door op de veiling , en wat in de suppermarkt wordt wegggegooid
  over boeren die ons voedsel maken hebben wee mensen een mening, maar voedsel willen wij allemaal zo goedkoop mogelijk hebben .

 • no-profile-image

  melkboer

  Varkenshouder, ik wil je toch even op je plek zetten. Het waren jullie toch die naar Den Haag renden voor behoud van melkquotum omdat jullie loslaten "oneerlijke concurrentie op de mestafzetmarkt vonden."
  Eigen mening prima, zulk soort reacties zijn hypocriet.

 • no-profile-image

  melkboer

  Nee Antoon, ik heb zeker niet gezegd of geschreven dat ik deze situatie wil, integendeel. Ik heb dit alleen aangehaald om de ongelijkheid in dit kikkerlandje aan de kaak te stellen, en met name de hypocriete houding van poppetjes die menen alleen (een sector uit) de landbouw als subsidieverslinder of steuntrekkers neer te moeten zetten om (met kromme argumenten) sturing te geven aan beleid.
  Dit is nou net waar zowel ik als ook mijn collega's zich enorm aan storen.

 • no-profile-image

  Bert, Wijk

  Heren en dames van de dbb, wees ondenemer en verlaag uw kostprijs. Spreek niet over loon of ga in loondienst.Tussen de 25% best presterende en 25 % slechts presterende zit een halve ton. Daar ligt een schone taak. Melk weg laten lopen is waanzin.

 • no-profile-image

  vd Zanden

  Beste varkensboer uit Drente je slaat de spijker op zijn kop ben zelf pluimveehouder en al zijn de prijzen nog zo slecht ik slaap er niet minder om, weet dat het ook weer beter word maar als je kijkt hoe overspannen de melveehouderij nu reageert nou dan wil wel eens zien als ze ECHT in een vrije markt moeten opereren zonder de 3 cent premie per liter van ons Brussels belastinggeld

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  De vechten, of de grote strijd zijn geklets en onzin. De melkveehouders liggen als een stel schooljongens te rollenbollen voor de melkfabriek. Natuurlijk moet je knokken, maar alleen knokken om aansluiting in de Kopgroep te houden. Aan de Veehouder(s) in Nederland zou ik graag uit willen leggen hoe sectorconcurrentie werkt. De 25% die optimaal produceert maakt gemiddeld goede winsten, en weet in slechte tijden makkelijk het hoofd boven water te houden. De 25% is gedoemd tot afvallen; zij draaien gemiddeld verlies, en zijn een extreem goede markt nodig om geld te verdienen. De overige 50% draait, maar heeft geen optimale winsten. Op termijn dreigt voor hen ook het verlies ten op zichte van de concurrenten. Natuurlijk kunnen er altijd sectortoetreders zijn. Deze KAN het aantal bedrijven op peil houden, wanneer zij een concurrende kostprijs heeft. Dit zie je in de ICT-consultancy. In andere sectoren, bijvoorbeeld transport en ook de landbouw, zie je dat toetreden lastig is. Het aantal bedrijven neemt daardoor sterk af. In de transport zijn bedrijven met duizenden vrachtauto's die nog steeds groeien dmv overnames. Er blijft wel eenzelfde aantal mensen aan het werk. Hetzelfde zie de afgelopen decennia in de landbouw. Mogelijkerwijs is het Nederlandse optimum wel bijna bereikt. Maar dat zal de markt leren. Als een kostprijsbewuste melkveehouder met een gezinsbedrijf het optimaalst kan profiteren, zal de upperclass 25% grootdeels uit dergelijke bedrijven bestaan. Het is natuurlijk ook mogelijk dat dit optimum bij een veel groter schaal is. De toekomst zal dit leren. Iedereen weet zijn eigen kostprijs per liter melk(of per kilo vlees, per km of per ei), en de belangrijkste opdracht is om deze te laten dalen.

 • no-profile-image

  Antoon

  inderdaad piet, alleen een deel van de 25% die gemiddeld verlies draait, denkt dat de oplossing ligt in klagen, schreeuwen en boe-roepen. FF melde vrijdag dat er 430.000 kg melk niet werd opgehaald bij de boeren, per dag. op de 15 miljoen liter die zij per dag binnenkrijgen is dat dus maar 3%. eigenlijk verziekt nu een klein gedeelte van de boeren die hun kostprijs blijkbaar niet in de hand hebben, het imago van de hele sector. tuurlijk wil iedereen altijd meer geld. en als iedereen die vind dat hij niet genoeg krijgt de straat op zou gaan, zou heel Nederland stil liggen....

 • no-profile-image

  melkboer

  Antoon, toevallig het artikel gelezen over de steun aan "energieslurpende bedrijven" omdat deze vanwege de gestegen energieprijzen en de CO2 rechten dreigen naar het buitenland te vertrekken. Leg me eens ff uit wat het verschil is tussen CO2 produktierechten of varkens, pluimvee of melkrechten.
  En Antoon, leg me nu eens uit waarom deze regering nu ook niet zegt dat ze maar moeten zorgen voor een lagere kostprijs en anders maar moeten stoppen. En zijn deze bedrijven ook jankers die bestaansrecht houden over de rug van de belastingbetaler? Ze vervuilen de zaak met torenhoge emissie's en worden als dank nationaal gesubsidieerd opdat ze niet vertrekken. En de landbouw mag opdraaien voor de "natuurcompensatie" wat landbouwbedrijven de kop kost. Vooruit voorvechter van de lage kostprijs strategie en vrije markt, leg me eens uit wat het verschil is tussen deze bedrijven en de landbouwbedrijven v.w.b. de subsidies en vrije markt.

 • no-profile-image

  Sander

  ik vind het heel logisch dat de boeren hun melk over het land hebben verspreid en dat ze u de melk in de put laten lopen want de boeren die krijgen een belachelijke prijs voor de melk iedereen in nederland wil een goed inkomen dus de boeren ook!!!!!!!!!!!!! de prijs moet gewoon omhoog want anders gaan ze faiet!!! al de melk fabrieken moeten maar leren dat ze een redelijke prijs geven!! IK WENS DE BOEREN STERKTE!!!!! de boeren moeten blijven dus de prijs omhoog.

 • no-profile-image

  Ludo Dobbels

  Beste Boeren, gelijk hebben jullie, laat die melk lopen en trek het je niet aan wat ze zeggen; Eindelijk zijn er eens mensen die durven recht staan en het heft in eigen hand nemen. Ga toch eens inzien dat het nooit de grote cooperaties zijn die het voor jullie zullen doen. Als men landbouwers wil overhouden dan zal er inderdaad moeten betaald worden voor het product. Durf de systemen te wijzigen; alleen zo kan er vernieuwing komen. Daarom boeren melkveehouders en anderen, neem een voorbeeld aan deze durvers en doe ook eens iets. Trek het jullie niet aan als er een paar niet mee doen... Ze kunnen jullie toch niet stoppen. Hou aub op met die grote megafusies, die leiden tot niks. Dingen moete dringend veranderen; in alle sectoren van de landbouw.

 • no-profile-image

  Antoon

  @melkboer, eigenlijk geef je zelf aan hoe belachelijk het is. raar dat je dan zelf ook die situatie wilt waarbij je gesponsord word door de overheid. de landbouw zit nu inderdaad in de hoek waar de klappen valt, omdat ze de meeste klappen kunnen incasseren. je hebt wel gelijk dat dit verschil oneerlijk is, maar ik heb ook niet gezegd dat ik die subsidies aan die bedrijven goedkeur. dat doe ik net zo min als dat ik ze goedkeur aan de boeren.

 • no-profile-image

  Sander

  ik ben er wel heel blij al gaat de melkprijs omhoog. dat moet ik wel ff zege.
  zie ook het berichje van woensdag 3 juni 2008 om 11:24

 • no-profile-image

  wim uit vorden

  Wat een loezers zijn die van de DDB dat vooral boeren die hun qoutum verkocht of er in handelen aan deze acties meedoen.beetje voor eigen portomonee
  staken en geen schade lijden dat er zoveel boeren achteraan lopen .

 • no-profile-image

  .

  Die er in handelen hebben eigen belang, melkprijs omhoog, quotumprijs omhoog. korte termijn verlies wordt voor die mannen lange termijnwinst.
  Niks mis mee, het zijn zakenlui en de boer laat zich inpakken.

 • no-profile-image

  willem

  Ik hoop dat die leden van FF gestraft worden die de melk hebben laten weglopen.
  Zo ga je niet met voedsel om.

 • no-profile-image

  diskjockey

  v/d Zanden, in andere columns reageer je als varkenshouder, nu ineens als pluimveehouder. En altijd met hetzelfde saaie liedje. Zet eens een andere plaat op.

 • no-profile-image

  een wakker dier

  WIE VECHT KAN VERLIEZEN,
  WIE NIET VECHT HEEFT AL VERLOREN!
  Als ik boer was, zou ik mij schamen om bij de
  niet-vechters te behoren.
  Lafheid is van alle tijden.
  Komop boeren laat je niet ringeloren.
  Altijd las ik hier dat jullie aan de leiband lopen van de supermarkten en binnenkort aan het gas hangen van de supercoöperaties.
  Schande dat jullie "eigen" grote Friesland Food jullie
  aan het gas wil zetten.
  Geef tegengas en onthou wie zij zijn.
  De strijd is nog niet gestreden....maar de eerste slag is aan u.
  Voorlopig stijgt de spotprijs als een raket.
  Onthou vooral de namen van hen, die nu gauw de eerste winst willen pakken, door wel melk te leveren.
  Zoals bekend is, ga ik voor de biologische melkveehouderij.
  Daarom doe ik een dringende oproep aan de
  bioboeren.
  Blijf niet aan de kant staan...het is ook uw belang!
  Herken het moment mannen...dat is hier en nu!!!
  Al het boerenbloed dat nog in mij is, bruist voor u.

 • no-profile-image

  gerard vanhommerig

  Met meer dan gewone belangstellng heb ik afgelopen week de akties gevolgd geen enkele colega waar ik mee gesproken heb heeft simpatie voor deze akties net zo min als ik zeif. De NMV en daaraan gelieerde DDB hebben weer eens de aandacht voor hun ketel muziek,worden ze kennelijk opgewonden van. Meedenken om het probleem op te lossen en dat als gehele melkveehouderij te implementeren ho maar. een kranten foto kan meer spreken dan een pagina teks;begin van de week NRC Veel gezeik en today no milk

Laad alle reacties (22)

Of registreer je om te kunnen reageren.