Home

Achtergrond 157 x bekeken

'Meer frituurvet voor schonere auto's in België'

Als Belgen nóg meer gebruikt frituurvet zouden inzamelen, kunnen jaarlijks 11.800 meer personenwagens of 700 extra bussen en vrachtwagens op biobrandstof rijden.

Dat blijkt uit een studie van de Gentse Universiteit. Volgens de studie, waarvan de resultaten vandaag werden bekendgemaakt, bakt de gemiddelde Belg één keer in de elf dagen zijn Vlaamse frieten. Ruim 7 ton van het frituurvet wordt daarna netjes ingezameld, maar meer dan 14 ton verdwijnt via gootsteen, riool of de tuin in het milieu.

Een gemiste kans, vindt de universiteit, want het frituurvet kan gemakkelijk worden verwerkt tot biodiesel of tot groene stroom. De nu nog niet ingezamelde vetten kunnen jaarlijks 16.200 gezinnen extra voorzien van groene stroom.
Tachtig procent van de Belgische gezinnen heeft een frituurpan, 20 procent van deze groep heeft er zelfs twee, om de patatten van de kroketten te scheiden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.