Home

Achtergrond

Medvedev beloof Russen meer vrijheid

De nieuwe president van Rusland, Dmitri Medvedev, belooft de Russen meer vrijheid.

Hij zei dat gisteren na zijn beëdiging tot staatshoofd. Hij volgt Vladimir Poetin op die premier wordt. "Mensenrechten en vrijheden zijn van het grootste belang voor onze maatschappij'', zei de 42-jarige Medvedev. "Het is mijn taak de verdere burgerlijke, economische vrijheid te bevorderen zodat Rusland een van de beste landen ter wereld wordt.''

Enkele uren na zijn benoeming nomineerde de nieuwe president de 55-jarige Poetin als premier. Hij volgt premier Viktor Zoebkov op, die gisteren zijn ontslag indiende. Poetin zal vandaag al door het parlement, waarin zijn partij een ruime meerderheid heeft, worden benoemd.

Medvedev legde de eed af in de St. Andreas Zaal van het Kremlin, waar zich ongeveer 2.400 gasten hadden verzameld. Zijn voorganger begon de ceremonie met een rede waarin hij de machtsoverdracht als een enorm belangrijk stadium voor Rusland omschreef.

"Het is enorm belangrijk dat de huidige koers, die zich al heeft bewezen en gerechtvaardigd, wordt voortgezet'', zei Poetin. Hij was acht jaar aan de macht en mag volgens de grondwet geen derde termijn dienen.

Daarna sprak Medvedev de eed uit op een in rood leer gebonden grondwet. Naast zijn belofte voor meer vrijheden, wees hij met nadruk op de "fundamentele rol van de wet''. Ook dankte hij Poetin.

Met de ceremonie eindigde de laatste etappe van de al lang geleden ingezette machtswisseling. Al maanden geleden nomineerde Poetin zijn protegé Medvedev tot zijn opvolger, waarna de hele machinerie in het Kremlin in werking trad om dit voornemen te vervullen.

De advocaat Medvedev was eerder vicepremier en zat in de top van energiereus Gazprom. Hij staat bekend als liberaal, terwijl Poetin zeer autoritair optrad. Beide manen werken al jaren samen en zetten deze coöperatie voort in een nieuwe machtsconstructie. Wel blijft de vraag wie steeds zal bovendrijven, wie nu de werkelijke macht heeft in het Kremlin: Medvedev of zijn leermeester Poetin.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.