Home

Achtergrond

Medicijnfabrikanten kappen met afspraken

Acht geneesmiddelenfabrikanten achten zich niet langer gebonden aan vorig jaar gemaakte afspraken om op kosten van medicijnen te besparen.

De fabrikanten, verenigd in de Bond van de Generieke Geneesmiddelenindustrie Nederland (Bogin), vinden dat de afspraken met zorgverzekeraars, apothekers en minister Ab Klink (Volksgezondheid) worden uitgehold.

Steen des aanstoots voor Bogin is het voorkeursbeleid, dat zorgverzekeraars willen uitbreiden. Dat beleid houdt in dat verzekeraars elk half jaar per werkzame stof de goedkoopste geneesmiddelen aanwijzen. Zij vergoeden die medicijnen. Een duurder alternatief komt ten laste van de verzekerde zelf.

Bogin zegt dat is afgesproken is dat het voorkeursbeleid zich zou beperken tot drie producten. Maar de zorgverzekeraars weten zich bij hun streven naar uitbreiding gesteund door rechterlijke uitspraken.

Als gevolg van de afspraken uit het verleden zal dit jaar tot ruim 1,3 miljard euro bespaard en is in 2009 meer dan 1,4 miljard voorzien, zegt voorzitter Frank Bongers van Bogin. Met apothekersorganisatie KNMP hebben de fabrikanten voorgesteld de kosten van geneesmiddelen met de helft terug te brengen.

Zorgverzekeraars Nederland (ZN), een koepelorganisatie, liet echter donderdag weten daar niet op in te gaan. De verzekeraars zijn van mening dat het eigen beleid reëele prijzen voor medicijnen oplevert, zonder dat de kwaliteit ervan daalt. ZN stelt zich op het standpunt binnen de gemaakte afspraken naar ruimte te zoeken om de prijzen verder te verlagen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.