Home

Achtergrond 1 reactie

Massage-actie Fischer Boel

Een absurde situatie zou het zijn als over een tijdje, in een situatie van relatief hoge grondstofprijzen en krappe markten, weer exportrestitutie moet worden ingevoerd om de Europese suikermarkt te redden.

Misschien is het ook deze reactie die Europees landbouwcommissaris Mariann Fischer Boel wil oproepen met haar uitspraken over de suikersector.

Ze wil in een nog te bereiken WTO-akkoord suiker niet aanmerken als een gevoelig product, zoals veel Europese telers en suikerbedrijven liefst wel willen. Fischer Boel schildert dan gelijk maar de nu als meest lelijk ervaren consequenties van zo’n keuze. Om te benadrukken dat suiker in de WTO gewoon een vrij product is.

De landbouwcommissaris wil (samen met handelscommissaris Peter Mandelson) liefst zo weinig mogelijk marktbescherming voor de landbouw overeind houden, zowel op gebied van de handel als van de marktregulering.

Zo wil ze ook het liefst helemaal af van interventieregelingen en dergelijke. Om dat doel te bereiken, heeft ze het tij nu mee. Nu is dus het moment voor haar om haar slag te slaan. Voor de landbouw en ook voor politici die toch op de iets langere termijn kijken, is het wellicht verstandig om zich niet helemaal van de wijs te laten brengen. Marktreguleringsinstrumenten ongebruikt laten is één ding, ze ook definitief weggooien is een heel andere kwestie.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

  • no-profile-image

    Dirk J.M. de Boer

    Sorry, ik zal het wel niet snappen. Normaal wordt de titel van de tekst verklaard in het artikel. Dus ik begrijp niet goed wat de titel met de inhoud van dit stuk van doen heeft.

Of registreer je om te kunnen reageren.