Home

Achtergrond 244 x bekeken

'Markt vraagt stabielere levering kwaliteitspeen'

De afzetmarkt vraagt om meer continuïteit in de levering van kwaliteitspeen van gecertificeerde akkerbouwbedrijven.

Bovendien kunnen bij de afzet kosten worden bespaard. Dat zijn de belangrijkste overwegingen van de handelsbedrijven Hiemstra en Koop Landbouw om samen te werken met coöperatie Agrifirm in de afzet van winterpeen.

"Het grootste voordeel is dat we door de samenwerking informatie uit de hele keten met elkaar delen", zegt directeur Anton Hiemstra van het gelijknamige handelsbedrijf. "Nu kopen we een partij peen omdat die beschikbaar is. Als we weten hoeveel peen van welke kwaliteit en ras waar ligt opgeslagen, kunnen we de afzet veel efficiënter maken."

Hiemstra noemt de huidige situatie in de peensector chaotisch. "Veel akkerbouwers telen peen maar er is geen relatie met de afzet. Door de afstemming van teelt en afzet besparen we kosten."
Medewerker Gerrie Stroeve van Koop Landbouw onderschrijft de visie van Hiemstra. "Wat ook van belang is dat we de winterpeen betrekken van gecertificeerde peentelers. Certificering en het leveren van kwaliteit worden in de toekomst steeds belangrijker."
Agrifirm begeleidt de teelt van winterpeen. Hiemstra en Koop Landbouw verzorgen de afzet. Hiemstra heeft een peenwasserij in Beringe in Limburg. Koop Landbouw verwerkt winterpeen in Usquert in Groningen.

Of registreer je om te kunnen reageren.